изтеглен файл (2)

Николай Николов: София е европейска столица на спорта, но в бюджета са предвидени по 14 стотинки на софиянец за спорт

София-европейска столица на спорта. Приоритет ли е за столицата спортът?

   „Тази година София трябва да бъде европейска столица на спорта, какви средства от бюджета са отделени за това перо?”, попита водещата Деница Гацинска. Николай Николов заяви, че на последната сесия на общинския съвет гръмко е било обявено, че бюджетът на София за 2018 г. е рекорден, но за съжаление е останал много изненадан, когато е видял каква сума се отделя за спорт – 3,2 милиона лева. В процентно съотношение това прави 0,2%. Той даде примери с Варна, Бургас и Пловдив, където този процент е по-висок. На всеки един софиянец се падат по 14 стотинки на месец за спорт.

   „Може ли да кажем тогава, че за София не е приоритет да бъде европейска столица на спорта?”, попита водещата Деница Гацинска. Събеседникът й се съгласи. Той обясни, че за съжаление сме на пето място в Европа по детско затлъстяване и обездвижване. „Децата ни са болни, те имат нужда да се движат и да спортуват, но за съжаление няма многофункционални спортни зали!”, категоричен бе общинският съветник. Хората от „Младост” и „Люлин” трябва да ходят до центъра, за да спортуват или да използват базата на училищата, което не е хубаво.

Оползотворяването на свободното пространство около бившия мавзолей.

    „Имаше един проект там да се постави бронзова къща, докъде е стигнало това?”, попита водещата Деница Гацинска. Николай Николов обясни, че въпросът е бил разгледан още през есента и тогава е било много странно, че в чертежите не е било ясно каква е височината. Той продължи, че къщата е предвидено да е много тежка, около 20 тона, което е притеснително за безопасността на хората, предвид идеята да се постави точно на мястото на мавзолея, а отдолу има камери. „В момента искат да отпуснат 100 000 лева на галерията, която е около Народния театър, но аз имам съмнения, че ще отидат за укрепване на тунелите, за да може тази конструкция да издържи. Това е временна конструкция, те ще я сложат за 5-6 месеца и ще я премахнат. За мен това са едни пари на вятъра! Да не говорим, че това е и зелена площ!”, категоричен бе общинският съветник. Той добави, че е било предложено да се правят изложби и театрални предтавления в тази бронзова къща, но не е станало ясно откъде ще се взема тока и кой ще го плаща.

   „Ще инициирате ли дебат как да бъде оползотворено свободното пространство около мавзолея?”, попита водещата Деница Гацинска. Събеседникът й отговори, че това е много добра идея. Според него наистина трябва да се дебатира какво може да се направи на това място.

Мръсният въздух.

    „Столична община започна да публикува прессъобщения с график за миенето на улиците. До момента в този график присъстват само няколко от кварталите на София, които са с по-високо замърсяване от ФНП. Това някаква новина ли е, защо ще се мият само 3 от кварталите на София, а не всички по график?”, попита водещата Деница Гацинска. Николай Николов заяви, че проблемът с чистота на въздуха в София вече е много сериозен, а доскоро от ГЕРБ са го отричали. Той обясни, че станциите за измерване на замърсяването са само 5, което е крайно недостатъчно. Общинският съветник каза, че е било отхвърлено негово предложение такива станции да има във всеки район. Николай Николов разказа, че две от станциите се намират в тези 3 квартала, в които ще се мият улиците – в „Хиподрума” и „Надежда”. Тоест приетите мерки влизат в действие когато две от станциите отчетат, че има високо замърсяване на въздуха. Затова в момента Столична община чисти масово там, където са станциите, за да може да се отчита, че въздухът е чист. Така няма да влязат предвидените мерки, като зелен билет и т.н.

   „Може ли тогава да заключим, че замърсяването в София се дължи повече на липсата на редовно миене на улиците, а не толкова на автомобилите и битовото горене?”, попита водещата Деница Гацинска. Николай Николовотговори, че населението на София е почти 2 милиона и е нормално да има проблеми с чистота на въздуха. Въпросът е какви мерки се предприемат. Общинският съветник изрази мнение, че значение за замърсяването имат както автомобилите, така и отопляването на твърдо гориво. Той определи като цинични призивите на столичния кмет към гражданите да се отопляват на ток, защото ако имаха възможност, те щяха да го правят. Що се отнася до миенето на улиците, то ще помогне, но най-добрата мярка е зеленият билет и безплатният градски транспорт. Гражданите трябва да бъдат стимулирани да слязат от колите си и да използват градския транспорт.

Отправеното питане за небостъргача на НИКМИ.

   „В началото на сесията заедно с Борис Цветков поставихте питане във връзка с изграждането на небостъргач на НИКМИ на бул. „България”. Не получихте отговор, кога ще стане това?”, попита водещата Деница Гацинска. Николай Николов отговори, че няма представа кога ще му бъде отговорено. Той обясни, че през септември се е стигнало до съгласието да се промени подробният устройствен план и да се приеме нов. На 8 ноември миналата година е поставен въпрос докъде са стигнали проверките на фирмата инвеститор, защото се е появил проблем и с друг техен скандален имот. „От 8-ми ноември упорито не ни се отговаря на въпросите. Вече втора сесия с г-н Цветков поставяме въпроса какво става с отговорите на нашите въпроси, защото се оказва, че при другия им обект, който е „Милениум център”, незаконно те са строяли върху зелена площ. Чакаме отговор от институциите, но не го получаваме!”, завърши Николай Николов разговора си с Деница Гацинска в предаването „Какво работят за София софийските избраници?“ в ефира на Радио К2 

Публикувано от: novinata.bg