kaloqn-pargov-vsichki-levi-trqbva-da-se-obedinim-i-da-namerim-pravilniq-pyt-za-bylgariq-484885

Калоян Паргов: От 10 години София буксува с модела на управление наложен от ГЕРБ и олицетворяван от Йорданка Фандъкова

Протестът на БСП-София срещу провеждането на „Луковмарш”.

    „В началото на заседанието прочетохте декларация срещу провеждането на „Луковмарш” в София, какви са Вашите възражения срещу това мероприятие?”, попита водещата Деница Гацинска. Калоян Паргов отговори, че от десетина години вече подобни декларации се четат, но както се вижда няма ефект и тази година пак ще станем свидетели на подобна профашистка проява. Той подчерта, че е изумен от поведението на колегите си от ВМРО и СДС, които яростно защитават този марш. ”Това означава само едно – че призракът на фашизма се е върнал в Столична община и броди из Столичния общински съвет! Това е недопустимо, след като преди 70 години тази кафява чума беше заклеймена в цял свят!”, категоричен бе лидерът на столичните социалисти. 

Стратегията за присъединяване на Западните Балкани.

    „ПЕС събира левите лидери преди срещата на върха за Западните Балкани. ЕК одобри Стратегия за присъединяването на Западните Балкани, каква е позицията на БСП?”, попита водещата Деница Гацинска. Калоян Парговобясни, че повечето лидери на балканските държави са леви, което означава, че ПЕС и БСП могат да имат активен принос за постигане на една от целите на нашето председателство – европейската интеграция на Западните Балкани. Лидерът на столичните социалисти изрази мнение, че на срещата на 18 май може да станем свидетели на изработването на пътни карти за всяка една държава, след като един месец по-рано са излезли годишните доклади за напредъка.

Срещата с Ердоган през март във Варна.

     „На 26 март във Варна ще се проведе среща с Ердоган във връзка с отношенията между ЕС и Турция, каква трябва да бъде балансираната българска позиция по отношение нормализирането на тези отношения?”, попита водещата Деница Гацинска. Калоян Паргов отговори, че българският премиер отдавна е влязъл в ролята на медиатор в отношенията с Ердоган. Лидерът на столичните социалисти изрази надеждата си по време на срещата във Варна да не бъдем само любезни домакини, а да имаме активна позиция с оглед нормализирането на тези отношения и справянето с общи заплахи като бежанската криза.

Присъединяването на България към Шенген.

   „Марк Рюте заяви в София, че подкрепя присъединяването на България към Шенген, но без да каже категорично да. Той се пошегува, че харесва нашия премиер, както и той него. Според Вас по-близо ли сме до Шенген вече?”, попита водещата Деница Гацинска. Калоян Паргов отговори, че в голямата политика и по-скоро в брюкселската политика езикът е специфичен. За да разберем какво са ни казали обикновено трябва да четем второто изречение, а то в случая е с „но”, тоест „да, добре, имате напредък, но, обаче”. „Това е истинската оценка и реалното послание, което Рюте каза, което означава, че ние, анализирайки постигнатия напредък, трябва да покажем още резултати, за да станем част от Шенген!”, обясни Паргов.

Подготовката за местните избори.

    „Тази седмица на заседание на ИБ са обсъдени част от действията на общинските съвети на левицата. Лидерът на БСП Корнелия Нинова даде указания към общинските съвети да бъдат активна опозиция и да започват подготовка за местните избори. Обаче в по-малките общини общинските съветници от БСП гласуват единно с ГЕРБ по приемането на бюджетите. Столичният съвет на БСП-София не подкрепи бюджета на ГЕРБ, но смятате ли, че трябва да има санкции срещу другите общински съвети на БСП, които действат единно с ГЕРБ?”, попита водещата Деница Гацинска. Калоян Паргов отговори, че неговото предложение е отговорниците в ИБ заедно с областните председатели по места, където има такива сигнали, да проведат разговори с местните организации с оглед формирането на тази опозиционна политика. „Очевидно трябва да засилим партията по места с оглед вземането на партийни решения и даване на насоки за поведение на нашите общински съветници, което е важен етап в подготовката!”, обясни лидерът на столичните социалисти.

    Що се отнася конкретно до София тази подготовка е започнала още след провеждането на предсрочните парламентарни избори през миналата година. Действията и на общинските съветници, и на депутатите, избрани от София, са в тази посока. Предстоят и организационни мерки, като семинар на ръководните кадри, на който ще бъде обсъдено намирането и подготовката на кадри за местната власт.

Моделът на управление на София.

    „Инициативата на БСП да провежда приемни с участието на общински съветник и депутат дава ли резултати и повишава ли доверието на софиянци към БСП-София?”, попита водещата Деница Гацинска. Калоян Парговотговори, че основната цел е да се запази доверието, спечелено на президентските и парламентарни избори, както и да се повишава чрез активни действия в защита на интереса на хората. Той обясни, че в редица части на столицата благодарение на натиска на общинските съветници от „БСП-лява България” срещу управляващите са постигнати доста успехи. „За съжаление София в момента буксува с модела, който установи ГЕРБ в последните 10 години начело с г-жа Фандъкова. Наблюдаваме пропукване и на икономическия, и на политическия така наречен капитал в София, както и на имиджовия капитал, който олицетворява г-жа Фандъкова, което означава, че София има нужда от съвсем различен подход на управление започвайки от бюджета и минавайки през формирането на политиките и активното участие на хората и на гражданите, повод за което става един доклад на колегите от коалиция „Сердика” срещу който управляващите се опъват с оглед недопускане на по-голяма гражданственост, което те предлагат при обсъждането на конкретни политики!”, завърши Калоян Паргов разговора си с Деница Гацинска в предаването „Какво работят за София софийските избраници?“ в ефира на Радио К2

Публикувано от: novinata.bg