news-47281-96223

Кметът на Перник Вяра Церовска и зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева дадоха старт на състезателните дефилета на „Сурва“

Започна конкурсната програма на най-пъстрия и шумен карнавал в България и в Европа. Старт на състезателните дефилета в 27-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ даде домакинът на събитието и кмет на Община Перник Вяра Церовска.
„Площадът на Перник ще се изпълни с всички, подготвили радостта, усмивката, традицията., специално за нас, тези които ще ги гледаме“, сподели градоначалникът и пожела на всички гости на фестивала на традиционните народни игри и обичаи с маски, един вълшебен и незабравим празник.
За да споделят емоцията на маскарада събитието уважиха зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, народният представител д-р Александър Александров, областният управител на област Перник и председател на Жени ГЕРБ Ирена Соколова.
„Близо три десетилетия Община Перник работи целеустремено, не само за организирането на фестивала, но също за превръщането му в един от символите на Перник и България. Тези усилия. Сурва се е утвърдил като един от най-разпознаваемите, колоритни и въздействащи фестивали, което популяризира националната специфика и идентичност, наследството, традициите и постиженията на  българската културна палитра. Той е част от световното културно нематериално наследство на ЮНЕСКО и неслучайно е включен в представянето на страната ни по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз“, заяви зам.-министър Георгиева и подчерта, че фестивалът ежегодно дава своя принос за устойчивото развитие на туризма, както на регионално, така и на национално ниво.
Приветствие към всички групи и гости на празника отправи и областният управител Ирена Соколова.
Фестивалът популяризира достигналите до нас варианти на древна обредност,, която е част от българската фолклорна традиция.
Конкурсната програма е среща и надпревара на живите и носители – на сурвакари, бабугери, старци, джамали и кукери. Във фестивалните състезателни дефилета участват 105 групи за маскарадни игри от цяла България, които показаха колорита на своите игри, неповторими маски, костюми и реквизит. На сцената на площад Кракра и на сцената пред ОК „Дворец на културата“ ще се представят още 17 групи от чужбина – представители на Албания, Гърция, Македония, Испания, Италия, Словения, Сърбия и Румъния.

Публикувано от: novinata.bg