768x432 (1)

Проектът „Златю Бояджиев – живописец на традиционния български бит“ гостува във Виена

Проектът „Златю Бояджиев  – живописец на традиционния български бит. Гостуване във Виена по повод Българското председателство на Европейския съюз – 2018“ се осъществява от Градска художествена галерия – Пловдив по покана на Български културен институт „Дом Витгенщайн“- Виена, Австрия. 

  Изложбата ще бъде открита на 08.02.2018 г. и ще продължи до 30.03.2018 г. в залите на културния институт. Тя ще покаже някои от най-известните картини на големия български художник, които са собственост на Галерията. Гостуването им в австрийската столица се подпомага финансово от Министерството на културата и ще е сред най-значимите събития, свързани с тази колекция през 2018 г., когато България е председател на Съвета на Европейския съюз.

  Изложбата е сред проявите, предшестващи 2019 година, когато страната ни отново ще бъде във фокуса на вниманието на цяла Европа заради титлата на град Пловдив като Европейска столица на културата. Успоредно с откриването на експозицията на Златю Бояджиев в „Дом Витгенщайн“ ще гостува и съвременният пловдивски творец Стоян Куцев. 

  Двойното представяне на изобразително изкуство от Пловдив е в изпълнение на мащабната съвместна програма на „Дом Витгенщайн“ и Градската художествена галерия, чийто първи етап са вече осъществените две изложби – на Цанко Лавренов и на Васил Стоев. През месец март в един от салоните на виенската ни мисия ще бъдат изложени и творбите на пловдивските автори Васил Маргаритов (скулптура) и Димитър Воденичаров (живопис).    

Публикувано от: novinata.bg