Mavrodiev_Manev_Dimitrov

Наградиха със „Златен век“ Добромир Манев

На официална церемония днес в галерия „Средец” на Министерството на културата зам.-министър Румен Димитров награди с почетен знак „Златен век“- печат на цар Симеон Велики и грамота големия български актьор и художник Добромир Манев. Отличието му бе връчено по повод 75-ата му годишнина, както и за приноса му в развитието и утвърждаването на българската култура.

Зам.-министър Димитров приветства гостите на церемонията и изрази задоволството си от това, че му е отредено приятното задължение от името на министър Банов да връчи престижния знак на един артист и приятел, който „абсолютно заслужава тази награда”. 

Под аплодисментите на изпълнената с колеги, приятели и почитатели галерия „Средец“ Добромир Манев изказа благодарности за голямото внимание. Проявявайки неповторимото си чувство за хумор, той благодари за оказаната чест дори на случайните минувачи по улицата.

Друг голям български актьор, Стефан Мавродиев, с когото Манев е играл в Младежкия театър, беше подготвил специална изненада в стихотворна форма за своя колега и приятел. Специалната поема, която сам Мавродиев изрецитира, бе озаглавена „Прочувствено слово в ритъм и рими по случай случая”.

Добромир Манев е роден през 1942 г. в гр. Пазарджик. Завършва актьорско майсторство през 1967 г. в НАТФИЗ (тогава – ВИТИЗ) при проф. Методи Андонов, „бащата на „Козият рог“. Манев е създател на младежката група при Драматичен театър – Пловдив, участва в близо 50 български игрални филма, сред които „Няма нищо по-хубаво от лошото време”, „Топло” и др. На българска сцена последно излиза с огромен успех в Младежкия театър през 1995 г. с пиесата „Носорозите“, съвместно с Георги Кадурин.

След тридесет театрални сезона и множество филми житейският път го отвежда в Америка. Там намира новото си амплоа, съвсем независимо от брат му – българският художник Никола Манев. Оттогава Добромир Манев рисува и излага свои творби в редица изложби по света. На конкурса на Калифорнийските художници се класира сред двайсетте победители от 250 участници, като е високо оценен от известния арт-критик и редактор на културната страница на „Сан Франциско кроникъл” Кенет Бейкър. Следват самостоятелни изложби в Париж, Берлин и Рим, Лос Анжелис, Сан Диего, Финикс, Сан Франциско, както и в България.

Публикувано от: novinata.bg