9b489f7b9c8898f7abd318f5e3e39f3438cf6865

Министър Нанков участва в среща с членове на Колежа на комисарите

Ще насочим нашите усилия намаляването на различията между регионите и териториалното сближаване чрез прилагането на градската политика. Това заяви министър Николай Нанков при участието си в Клъстерна среща с членове на Колежа на комисарите на тема „Приобщаваща и стабилна Европа, близка до гражданите“. Ще насърчаваме дискусията за полицентричния модел на териториално развитие и балансирания интегриран подход на инвестиции, каза още министър Нанков и подчерта, че това ще спомогне за осигуряване на финансиране и развитие и на по-малките и периферни населени места. Целта е намаляване на негативните демографски тенденции в средните и малките градове и повишаване на икономическата им конкурентоспособност, допълни той.

Регионалният министър информира, че чрез инструментите за териториално сътрудничество ще се работи приоритетно за преодоляването на общите предизвикателства пред партниращите държави и региони от Западните Балкани, с цел подпомагане процеса им на присъединяване към ЕС.

„Водени от разбирането, че следва да се възползваме пълноценно от потенциала на съществуващите макрорегионални стратегии, ще работим за засилване на видимостта на Дунавския и Черноморския регион, включително чрез повишаване на свързаността помежду им на основата на потенциала на двата региона“, заяви Николай Нанков. Министърът напомни, че през м. октомври 2017 г. България пое председателството на Стратегията на Европейския съюз за Дунавския регион. „Българското Председателство на Съвета на ЕС 2018, в съчетание с Председателството на Дунавската стратегия предоставя уникален шанс за България да работим активно в посока задълбочаване на икономическото социалното и културното сътрудничество с всички заинтересовани страни“, каза още регионалният министър.

Високо ценим силната ангажираност на комисар Корина Крецу в областта на макрорегионалните стратегии и очакваме нашето тясно сътрудничество в рамките на Дунавския регион, заяви министър Нанков.

По време на срещата комисарят по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер коментира, че Кохезионната политика на Европейския съюз трябва да продължи и след 2020 г. Той даде България като добър пример през последните 10 години и посочи, че страната ни е доказателство, че тя е ефективна.

Министър Николай Нанков изказа благодарност към комисаря за положителната и обективна оценка за България по отношение изпълнението на Кохезионната политика и за обнадеждаващата прогноза за бъдещето й след 2020 г.

Публикувано от: novinata.bg