Съдебна_палата_Хасково_V26pArP.jpg.720x420_q85_box-23,0,558,359_crop_detail

Осъдиха пиян шофьор, причинил смъртта на пешеходка

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Хасково е осъден Николай Н., на 38 г., за това, че при управление на моторно превозно средство, с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила, и без да има необходимата правоспособност, нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на другиго, като деецът е избягал от местопроизшествието – престъпление по чл. 343 ал. 3 буква „Б“ във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 342 ал. 1 от Наказателния кодекс. Окръжен съд-Хасково  е наложил наказание на Николай Н. в размер на шест години лишаване от свобода при първоначален “общ” режим.

На 27.03.2016 г.  в гр. Хасково, Николай Н. управлявал лек автомобил, марка БМВ 320 И“, като при излизане от кръстовището на бул. „Васил Левски“, блъснал 79-годишна жена, която била застанала в източния край на платното за движение. От удара пострадалата получила тежки телесни увреждания и починала в болницата. Въпреки че причинил пътно-транспортното произшествие, Николай Н. не спрял на мястото, за да окаже първа помощ на пострадалата, а продължил движението си, като избягал от местопроизшествието и отишъл на вилата си, намираща се наблизо. В имота си паркирал автомобила и заспал в него. По-късно служители на МВР открили автомобила и водача, който бил задържан.

По делото е установено, че Николай Н. е шофирал моторното превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта – 1,91 промила на хиляда, установено с химическа експертиза.  През октомври 2013 г. той загубил придобитата от него правоспособност да управлява автомобил заради системно нарушаване на правилата за движение. До тогава му били издадени 13 броя наказателни постановления за извършени административни нарушения по Закона за движение по пътищата, заради което му били отнети всички контролни точки. Наред с посоченото Николай Н. е бил осъждан пет пъти, като три от тях са за управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол.

По делото са били назначени и извършени множество експертизи, разпитани свидетели, приложени веществени доказателства и др. Присъдата може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд-Пловдив.

Публикувано от: novinata.bg