5e_dkv8be

На 83-годишна възраст почина големият актьор Вели Чаушев

„Още един от Големите актьори на Сатиричния театър си отиде от този свят… Актьор на словото – не само от сцената, но и автор – майстор на думите в книгите – поклонение към театъра и към хората на театъра…Човек на вица, артист, горящ в театъра и за театъра…Вели, ще ни липсваш с усмивката си, със съпричастността си към съдбата на Сатиричния театър…Вели, вярваме, че сега си на онзи свят, за да превръщаш в прекрасно слово историята на театъра, за който даде целия си живот…Обичаме те!“ пишат от Сатиричния театър „Алеко Константинов“.

   Вели Чаушев е роден на 11 септември 1934 г. в Златоград. От малък се увлича по поезията на Александър Вутимски, Атанас Далчев, Богомил Райнов.

   Завършва ВИТИЗ през 1958 г. и постъпва в трупата на Хасковския театър. От 1961 година е актьор в Държавния сатиричен театър.

   През годините Вели Чаушев има роли в множество филми и телевизионни постановки. Наред с това, редовно прави записи за Българското национално радио. Изявява се и като автор на детски книги. В последните години популярност добива моноспектакълът му по стихове на Валери Петров „Разтворен прозорец“.

   Министерство на културата изказва съболезнования на близките на Вели Чаушев.

   Поклон пред светлата му памет!

Публикувано от: novinata.bg