20171212_131749

Три класа от Немска езикова гимназия в Бургас присъстваха на открит урок – дискусия в съда за наркотичните вещества

40 ученици от 11-ти и 12-ти класове на Немска езикова гимназия „Гьоте“ в Бургас присъстваха на открит урок – дискусия за наркотичните вещества, който се проведе в една от съдебните зали. Районният магистрат, Анатоли Бобоков, изнесе по атрактивен начин лекцията на тема „Превенция срещу употреба на наркотични вещества. Престъпления, извършвани от наркозависими лица“, част от Образователната програма на ВСС, по която работят Окръжен и Районен съд – Бургас съвместно с Окръжна и Районна прокуратура. Съдията представи видовете наркотични вещества, които законът разглежда, както и членовете от Наказателния кодекс, в които се определят наказанията за употреба, държание на такива вещества и шофиране след употребата им. Лекторът представи процеса на досъдебното производство и събирането на доказателства, привличането към наказателна отговорност след употребата на наркотични вещества.

         „Ние, като съдии, решаваме човешки съдби. Целта ни е не само хората, престъпили закона да получат нужното наказание, но и тези личности от обществото да бъдат превъзпитани.“, коментира пред учениците съдия Бобоков.

         Младите хора задаваха въпроси по темата, за продължителността на делата, за смегчаващи обстоятелства при постановяване на присъди.

         Образователната програма продължава през цялата учебна година, с изнасяне на открити уроци от магистрати и прокурори и посещение на съдебни заседания.

Публикувано от: novinata.bg