az za site

Над 208 000 безработни са започнали работа през първите десет месеца на 2017 г.

Над 208 000 безработни са започнали работа през първите десет месеца на 2017 г. 88% от тях са били наети на несубсидирани работни места. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриването на церемонията по връчването на наградите „Работодател на годината“ на Агенцията по заетостта. Форумът се проведе на 12 декември в София.

Министър Петков припомни, че средномесечното равнище на регистрирана безработица за периода януари – октомври 2017 г. е 7.3% и подчерта , че подобна стойност за последно е отчетена за същия период през 2009 г. Положителната тенденция за намаляване на безработицата продължава и през третото тримесечие на 2017 г., когато нивото й се понижава до 5,8%. Това е най-ниската й стойност от 2008 г., каза министър Петков. Той посочи, че независимо от общата благоприятна ситуация на пазара на труда, регионалните различия в заетостта и безработицата се запазват, което налага провеждането на целенасочена политика по заетостта за тяхното преодоляване.

По време на форума „Работодател на годината“ министър Петков награди компаниите с най-голям принос за развитието на националния пазар на труда през 2017 г. В тази категория той връчи призове на предприятията „Язаки България“, „Била България“ и „Пилко“. В категорията „Работодатели със значим принос за осигуряването на заетост на безработни лица на регионалния трудов пазар“ бяха отличени 9 компании. Техните награди бяха връчени от заместник-министрите на труда и социалната политика Лазар Лазаров, Зорница Русинова, Росица Димитрова и Султанка Петрова.

Публикувано от: novinata.bg