Брезник_oo4vz5v.JPG.720x420_q85_box-0,207,2586,1944_crop_detail

Съдят двама крадци, отнели икони от черква „Св. Илия“

Районна прокуратура – Брезник е предала на съд Юлиян В. (на 30 години) и Златина Н. (на 25 години) за извършена от тях кражба в с. Режанци – престъпление по чл. 195, ал.1, т. 2 и т. 4, вр. чл. 194, ал.1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Обвиняемите Юлиян В. и Златина Н. били безработни и живеели във фактическо съжителство в гр. Перник.

На 20.07.2017 г. те пристигнали в с. Режанци с личния автомобил на обвиняемия, за да посетят майка му. В жилището й те останали само няколко минути, след което решили да се поразходят из селото, като се качили в колата и отпътували към черквата „Св. Илия“. Тя била собственост на Софийската Митрополия при Българската православна църква, а материално-отговорно лице бил енорийският свещеник.

Сградата била с отключена входна врата и всеки имал достъп до нея. Юлиян В. и Златина Н. влезли вътре, за да я разгледат. На иконостаса те видели дванадесет дървени икони, дървен кръст с изображения на „Разпятие Христово“ и символите на трима от евангелистите, както и китра с изображения на херувими.

Обвиняемите решили да ги вземат с цел да ги продадат и по този начин да си набавят парични средства. Те натоварили всички икони, кръста и китрата в багажника на автомобила и ги закарали в антикварен магазин в гр. София. Там ги продали на управителя на търговския обект срещу сумата от 650 лева. За произхода на вещите обяснили, че са собственост на Златина Н.

На 16.08.2017 г. две от иконите – „Св. Йоан Кръстител“ и „Исус Христос Вседържител“, били предоставени на собственик на галерия в столицата за предлагането им за продажба на предстоящ търг.

Впоследствие всички отнети от обвиняемите вещи били върнати на енорийския свещеник.

От заключението на извършената в хода на разследването комплексна експертиза е било установено, че инкриминираните вещи са движими културни ценности, съгласно Закона за културното наследство. Те представляват оригинално изработени в средата на XIX век и през 20-те години на XX век художествени произведения. Към момента на извършване на престъпното деяние общата им стойност е в размер 11 500 лева.

След внесен от Районна прокуратура – Брезник обвинителен акт се очаква образуване на производство пред първа съдебна инстанция и разглеждане на делото спрямо обвиняемите.

Публикувано от: novinata.bg