54535

Александър Ненков: Бюджет 2018 е балансиран, той предвижда повече инвестиции в редица сфери

„Смятате ли, че това е най-добрият бюджет, който можете да приемете, че не приехте нито едно предложение на опозицията?”, попита в началото на разговора водещата Клара Маринова. Александър Ненков отговори, че това е най-добрия бюджет от гледна точка на инвестиции, защото за следващата година са предвидени  повече разходи. Тук влиза увеличение на заплати, например на учители, повече разходи за здравеопазване, за социалната сфера и т.н. А що се отнася до предложенията на опозицията, народният представител се спря на спора около средствата за „Св. Александър Невски” и българския манастир на Атон, като обясни, че Владислав Горанов е поел ангажимент те да бъдат отпуснати. А по отношение на останалите предложения на опозицията, Ненков обясни, че не е имало възможност всички те да бъдат изпълнени, защото такива са възможностите на бюджета. Като цяло философията на ГЕРБ е, че разходите трябва да бъдат съобразени с това, което изкарваме, а заемите не трябва да бъдат прекомерни.

    „3,8% увеличение на пенсиите, на най-бедната част от населението, 310 лева е прага за бедността, това нормални цифри ли са за следващата година според Вас?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Ненков отговори, че ако каже, че е нормално, няма да е прав, но за съжаление в момента това са възможностите. Той продължи, че ако си припомним България преди 10 години, тогава БВП е бил 50 милиарда, а през следващата година се очаква да надхвърли 100 милиарда. Просто сме започнали от много ниска база да догонваме развитите европейски държави. „Целта за нас е повече икономика, създаване на повече работни места, повече инвестиции и по-добра финансова политика. Само тогава доходите ни ще достигнат средното европейско ниво!”, категоричен бе народният представител от ГЕРБ. Той добави, че имаме сериозната амбиция следващата година да влезем в чакалнята на еврозоната. Ние отговаряме на всички критерии, с изключение на един – покупателната способност на хората. Затова ГЕРБ работи сериозно в тази посока.

     „Не мога да разбера тази политика на залагане на по-ниски приходи, после се реализират някакви допълнителни средства, а пенсиите стоят 300 лева! В същото време се готви ново увеличение на цената на водата!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Александър Ненков отговори, че живеем в пазарна икономика и цената на всяка една такава услуга се определя спрямо определени разходи. Той продължи, че не би искал да коментира решението на независимия регулатор. В крайна сметка обаче разходите, които се правят, трябва да бъдат покривани. Народният представител обаче подчерта, че не бива да забравяме и някои положителни тенденции по отношение на политиката на доходите, например че най-ниските пенсии са били увеличени с 40 лева. Следващата година се предвижда минимум 4% увеличение на пенсиите. Освен това всяка година правителството отпуска пари за добавки за празниците на пенсионерите с най-ниски пенсии. Само за Коледа добавките ще излязат 50 милиона. Александър Ненков каза, че като цяла всеки един сектор е недофинансиран, но в момента държавата има определени възможности. За догодина е предвиден 1% дефицит, което означава, че се готви балансиран бюджет.

     „Стандарт енд Пуърс” и „Фитч” увеличиха кредитния рейтинг на България, какво означава това за нас, хората?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Ненков отговори, че това са много добри новини, те говорят, че страната ни е финансово стабилна и има добра икономическа перспектива. „Това, което показват световните рейтингови агенции, е, че България е добро място за инвестиции. Този рейтинг със сигурност ще доведе до намаляване на лихвите, възможност хората да инвестират повече и да използват кредитиране за бизнес!”, обясни народният представител. Това означава повече работни места и конкуренция, а това е начина за повишаване на стандарта на живот.

   „Как може да се реши трайно този въпрос? Решението може ли да наруши единството на управляващата коалиция?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Ненков обясни, че се е наложило становището, че въпросът трябва да се реши със специален закон. Той обаче подчерта, че без консенсус в парламента трудно би могло да се стигне до каквото и да било решение.

   Александър Ненков заяви, че позицията на българското правителство е, че такива сложни и заплетени въпроси трябва да се решават на масата на преговорите. Той подчерта, че американските президенти неслучайно досега не са вземали това решение, защото от много векове Ерусалим е ябълката на раздора. „Смятам, че всяко едно насилствено или прибързано решение може да има необратими последици. Виждате, че днес отпорът срещу това решение е доста сериозен и се надявам да не доведе до сериозни катаклизми. Вярвам, че решението трябва да се търси на масата на преговорите, а не да се налага със сила и това е и позицията на правителството!”, завърши Александър Ненков разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 7 декември 2017 г.

Публикувано от: novinata.bg