georg-georgiev-parlament-2

Георг Георгиев: Парламентарното сътрудничество между България и Канада е от съществено значение за двустранните отношения

„Учредяването на Група за приятелство с България в парламента на Канада е стъпка към обогатяването на двустранното парламентарно сътрудничество, която дава тласък на отношенията ни в много сфери“. Това заяви заместник-министър Георг Георгиев пред представители на Групата за приятелство с България в канадския парламент. Той се срещна с канадските парламентаристи в рамките на работната си визита в северноамериканската страна. Група за приятелство с България в Парламента на Канада е създадена за пръв път през 2014 г.

 По време на разговора заместник – министър Георгиев подчерта, че отпадането от 1 декември 2017 г. на визите за всички български граждани, както и започналото предварително прилагане на СЕТА, ще имат изключително благоприятен ефект за двустранните търговско-икономически контакти. По думите му съществен принос за развитието на приятелството между страните има и българската общност в Канада, която наброява около 80 000 души.

 „Високо оценяваме подкрепата на Групата за приятелство към проекта за признаване на българския език като кредит за завършващите гимназиален курс в Британска Колумбия“, заяви още Георг Георгиев. Той допълни, че включването на българския език в програмата на провинциалното министерство на образованието ще издигне статута му.

 От своя страна съпредседателят на Групата Йоана Мартин сподели, че има желание да организира посещение на канадска парламентарна делегация в София в периода април – май 2018 г. във връзка с Българското председателство на Съвета на ЕС.

Публикувано от: novinata.bg