DSC_2672

Огнян Ценков подкрепя кауза на Ротари клуб в помощ на талантливи деца

Кметът на Общината Огнян Ценков проведе среща с президента на Ротари клуб Видин Стоян Иванов, по време на която му връчи лично дарение на стойност 500 лв. То е във връзка с проведения благотворителен бал на клуба на 1 декември, който преминава под мотото „Подкрепи таланта“. Тогава Огнян Ценков заявява намерението си да подпомогне каузата. „Членувам в този клуб от 2005 г. Тази година той навърши 20 години от своето чартиране. Заедно сме осъществили много проекти. Един от предстоящите е с много сериозна обществена значимост. Целта е да се помогне на наши талантливи деца, за да могат да доразвият своите дарования и да получат качествено образование“ – заяви той.

Президентът на клуба Стоян Иванов подчерта, че за него винаги е удоволствие да работи с Община Видин, защото от нейна страна получава безрезервна подкрепа за реализирането на всички проекти. „Г-н Ценков е член на Ротари клуб 12 години и в негово лице срещаме много сериозно съдействие – не само при изпълнението на проектите, но също за идеите и проучването каква ще е ползата за обществото“ – каза той. Стоян Иванов сподели, че Ротари клуб работи по проекта „Здрави зъби, здрави деца“, който се класира на първо място сред ротари клубовете в България заради високата си обществена значимост и обхващането на голям брой деца: „Опитваме се да обхванем всички деца на територията на Община Видин от предучилищна възраст в детските градини, като направим информационна кампания и профилактични прегледи. В този период те се нуждаят от по-специализирана стоматологична грижа. Този проект ще бъде осъществен съвместно с Общината“. Тази година Ротари интернешънъл работи под мотото „Да направим разликата“. Затова бордът на видинския клуб има намерение да осъществи две по-различни инициативи. „Ще направим стипендията за дете, която миналата година отпуснахме, ежегодна. С помощта на даренията, които събираме на традиционното коледно благотворително тържество. Става въпрос за деца, които са в затруднено социално положение, без родители и имат желание да продължат висшето си образование в рядка, уникална специалност“ – разказа г-н Иванов. Със средствата, събрани миналата година ротарианците помагат на Иван Борисов от град Брегово, който завършва Тревненската гимназия с отличие и е приет да продължи образованието си в град Клуж, Румъния. А с парите, събрани тази година, ще бъде отворена процедура за кандидатстване на други такива деца. Всеки желаещ, който отговаря на целевата група, може да подаде документи до борда на Ротари клуб Видин. „Другото, което Ротари интернешънъл очаква от нас, е да направим нашия град по-зелен, по-хубав, по-чист. В тази връзка се присъединяваме към инициативата всеки ротарианец да засади по едно дърво. В чест на нашата 20-годишнина 20 членове на клуба засадихме 20 дървета пред Епиграфския център“ – допълни още Стоян Иванов. Той благодари за осъществяването на тези проекти на Община Видин и лично на нейния кмет, като изрази радостта си от подкрепата: „Надявам се до края на моя мандат и докато съществува Ротари клуб Видин да имаме добри отношения, тъй като нашите цели са еднакви – искаме да живеем в един по-хубав, по-чист и по-зелен град, пълен с хора и който да върви напред“. В знак на признателност Стоян Иванов връчи на кмета на Общината почетен плакет на Ротари клуб.

От своя страна кметът Огнян Ценков поздрави президента на Ротари клуб Видин, както и всички ротарианци, съмишленици и приятели, дамите от Инер Уил клуб, младежите от Интеракт, с които заедно служат в полза на обществото. „Всички благотворителни каузи, които подкрепяме, водят до реализирането на общите цели, които г-н Иванов спомена. Стараем се да превърнем местата, където живеем, в по-зелени, по-чисти, по- уютни, стараем се да помогнем на нашите талантливи деца, отделяме средства, за да осъществим необходимите медицински прегледи и да подпомогнем лечение, когато се налага. Тази година в ротарианския календар месец декември е посветен на ротарианското семейство. В тази връзка и по повод предстоящите християнски празници отправям пожелание за много здраве, за разбирателство и просперитет във всяко семейство и нека всички заедно да посрещнем щастливи коледните празници и Новата година с вяра и надежда в хубавите инициативи, които предстоят“ – пожела видинският кмет.

Публикувано от: novinata.bg