Цариброд 6

Споразумение за партньорство между Фестивала „Дни на Царибродската шушеница“ и Фестивала на виното и културното наследство „Августиада“

Граждански клуб ЛИПА организира посещение на Фестивала „Дни на Царибродската шушеница“, който се проведе на 17 и 18 ноември в спортната зала на Димитровград, Сърбия. Поканата към клуба беше от организаторите на фестивала – Спортно-туристически център Цариброд, които участваха със щанд в старозагорския Фестивал на виното и културното наследство „Августиада 2017“ и останаха изключително доволни.

Според организаторите, тазгодишния Царибродски фестивал, който се организира от 2014 г., е е  най-мащабния – 200 изложители и над 20 000 посетители. На щандовете, освен именита шушеница (пушено свинско месо, с уникален вкус, подготвено по традиционна рецепта) имаше и други видове месни и млечни продукти, плодови и зеленчукови специалитети, вина и специални ракии, като прословутата дюлева.  На фестивала бяха раздадени отличия за „Най-блага царибродска шушеница“ и най-добре подреден щанд. 30-членната старозагорска група не беше единствената от нашия град. Имаше и много гости от цяла България, които успяха да се насладят на тези самобитни кулинарни изкушения и да се потопят в неповторима атмосфера. Принос към тази атмосфера допринесе и участието на световно известния български фолклорен ансамбъл „Мистерията на българските гласове“.

На среща с домакините се постигна договореност за партньорство между Фестивала „Дни на Царибродската шушеница“ и Фестивала на виното и културното наследство „Августиада“, което предстои да бъде подписано.

 

Динимитровград (Цариброд), Сърбия, кратка справка.

До 1920 г. Цариброд е център на околия в Царство България. Ньойският договор, подписан през 1919 г., изключва района, в който се намира градът, заедно и с други части от България по границата с Гърция, Сърбия, Република Македония и Турция.

Между 1941 и 1944 г. Цариброд е в пределите на България. През 1951 г. е преименуван на Димитровград в чест на Георги Димитров.

Към 2011 г. населението на градът е 10 118 жители, от които близо 54% българи, 28% сърби и 18% други националности.

 

Публикувано от: novinata.bg