r-kashta-2-750x500

Националният музей „Васил Левски“ отбеляза своя 80-годишен юбилей

 Музеят на Апостола в Карлово отбеляза своя празник по особен начин – с преглед на съвременни документални филми за Васил Левски. Два дни  продължиха прожекциите, повече от 20 заглавия бяха включени в програмата, които показаха различни интересни прочити на живота и революционната дейност на Васил Левски. Прегледът започна с най-старата лента – „Прослава на Васил Левски” от 1931 г. 

   Останалите филми са създадени в най-ново време – от последните две десетилетия на 20 в. досега. „Левски пред съда на портата и историята”, „Легенда за Левски”, „За Левски и вярата”, „1872”, „Седем педи над земята”, „Вещите на Левски”, „Пътят на Левски” и още много други заглавия привлякоха вниманието на зрителите. В прегледа взеха участие творци, кинокритици, историци, родственици на Апостола. Те имаха срещи с ученици в училища в Карлово и зрители по време на прегледа в експозиционната зала на музея.

  Тържественото честване на годишнината се състоя на 9 ноември в зала „Васил Караиванов“ на Община Карлово. „Тогава, когато всички обединяваме усилията си, целта на музея може да бъде изпълнена. Най-голямата ни цел е да съхраняваме и предаваме образа на Апостола, личността, неговата революционна дейност и идеи от поколение на поколение, за да се съхрани паметта за този наш най-голям национален герой. Този, който сме убедени, че тук в България и навсякъде зад граница обединява всички българи!“, каза в емоционално слово директорът на музея Дора Чаушева.

 Музеят получи поздравителен адрес от министъра на културата Боил Банов, а също и адреси от Председателя на УС на Сдружение „Български музеи“ Борис Хаджийски, директори на музеи, читалища и училища.

 Заместник-кметът на Община Карлово Стойо Карагенски поздрави целия екип на музея, връчи на директора поздравителен адрес от името на кмета д-р Емил Кабаиванов и златна значка с лика на Апостола. Музикален поздрав към присъстващите отправиха възпитаници на СУ „Васил Левски“.

За първи път беше показан в Карлово и последният документален филм за Апостола – „Лъвский: Европеец в Българско“.

   Възстановен от обществен комитет през 1933 г., отворен като музей през 1937 година, родният дом на Васил Левски се превръща в един от най-посещаваните музеи в България, място за съхранение на ценни вещи, документи и художествени произведения, център за научни и творчески изяви.

    Повече информация за музея можете да видите на http://vlevskimuseum-bg.org/bg/.

Публикувано от: novinata.bg