660_673e9d3f4e2f40ebe30f52c38d331b1f

Георги Свиленски: БСП не само подкрепя ревизията на приватизацията, но ще търси и истината за всички икономически сделки на прехода

Георги Свиленски,  народен представител от ПГ на „БСП за България”, в разговор с Деница Гацинска в предаването „Какво работят за София софийските избраници?“ в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Заявката за ревизия на приватизацията.

    „Нужна ли е ревизия на прехода, за да се постигне така желаната справедливост от обществото чрез промени в Конституцията, с които да отпадне давността за приватизационните сделки?”, попита водещата Деница Гацинска. Георги Свиленски отговори, че след като темата се повдига в обществото, вероятно е нужно да бъде казана цялата истина през последните 27 години, за да стане ясно на хората в България защо животът е такъв, какъвто те не го харесват. Тук не става въпрос само за приватизационни сделки, а и за концесионни сделки, като и за масовата приватизация.

   „БСП ще се подпише ли под промените в Конституцията, които се внасят от ГЕРБ?”, продължи водещата Деница Гацинска. Събеседникът й отговори, че тази тема се повдига точно в момента вероятно във връзка с излъчения вчера филм на Елена Йончева за оградата по границата с Турция. Така или иначе обаче БСП ще застане зад разкриване на цялата истина, а не само на част от нея. „Ние ще искаме да бъдат сложени на масата всички икономически сделки – приватизация, концесии, масова приватизация, участие на групировките във властта в миналото и сега. Под такива промени ще се подпишем. На части смятам, че никой няма сметка и интерес да бъде показвана една част от истината, която вероятно се харесва на някой!”, категоричен бе народният представител. Той продължи, че що се отнася до нападките срещу Корнелия Нинова, то лидерът на БСП няма никакви поводи за притеснения. Сделките с „Техноимпекс” са проверявани няколко пъти от прокуратурата и не са установени никакви нередности. Така че БСП по темата за приватизацията няма никакви притеснения.

   „Къде сме 28 години след началото на прехода – по-добре ли живеем, по-богати ли сме, по-здрави ли сме, по-образовани ли сме, по-силна икономика ли имаме? Ако се направи една такава ревизия на прехода за над 5200 приватизационни сделки, могат ли да се получат допълнителни средства в държавата, които да отидат например в Сребърния фонд за пенсии?”, попита водещата Деница Гацинска. Георги Свиленски отговори, че що се отнася до Сребърния фонд иска да попита управляващите защо 500-те милиона, които се очакват от концесията на летище „София”, не ги оставят във фонда, а искат да ги похарчат за стабилизиране на едно или друго предприятие. По отношение на това дали живеем по-добре народният представител обясни, че в началото на прехода населението на България е било 9 милиона и е имало държавни предприятия, в които тези хора са били ангажирани. Сега населението на страната е 7 милиона, голяма част от тях безработни. Той продължи, че преди 30 години сме били на челните нива в Европа по образование, а сега сме на последните. Имали сме и добро здравеопазване, а в момента близо половината българи не могат да посещават здравни заведения.

Филмът на Елена Йончева за оградата по границата с Турция.

    „Ефектът, в кръга на шегата ще кажа, е, че заведе Цветанов и Симеонов на кино, може би не бяха ходили скоро!”, заяви Георги Свиленски. Той продължи, че ако трябва да отговори сериозно, филмът е показал какво се случва на границата, как с една стълба могат да преминат 20 или 30 бежанци и как те са покровителствани от служители на гранична полиция. Филмът показва и как са изхарчени 200 милиона за нещо, което може би струва два пъти по-малко. Сега на ход са съответните органи, които трябва да проверят, а Европа да си даде сметка на кого дава пари да пази външната граница.

Произнасянето на Военна прокуратура, че няма нарушения по одита на ВМА.

    „Какви са изводите от подадената оставка и от цялата случка с този одитен доклад и един ексминистър?”, попита водещата Деница Гацинска. Георги Свиленски отговори, че вероятно тогава са победили лобитата, защото именно така е било обяснено – че няма нарушения от страна на ген. Петров, но лобитата са го натиснали да подаде оставка. „Кои са лобитата?”, продължи водещата. събеседникът й отговори: „Питайте премиера, той явно е техен представител. Аз ако бях министър-председател, а Петров мой министър, нямаше да му приема оставката. Щях да кажа – г-н генерал, Вие сте достоен български министър, имате моята подкрепа!”.

   Относно самата проверка, народният представител обясни, че е станало ясно, че има административно нарушение. Факт е, че е дадена сделка на бъдещия или настоящия зет на ген. Петров.

Заявката на правителството, че ще работи за отпадане на роуминга със страните от Западните Балкани.

    „Какъв знак за европейската перспектива на тези страни се дава и да очакваме ли понижение на цените?”, попита водещата Деница Гацинска. Георги Свиленски отговори, че това е от взаимен интерес и за двете страни. Ефектът е такъв, че цената за разговори ще бъде като с всяка една европейска държава. Ние пък даваме знак, че заставаме зад приемането на тези държави в ЕС. Като цяло това е добра инициатива на правителството, за което заслужава поздравление.

Вотът на недоверие.

   „Готови ли сте да отстъпите от темата за корупцията и какъв ефект ще има този вот на недоверие, който няма да получи подкрепа от „Воля” и съответно няма да има достатъчно гласове за сваляне на правителството?”, попита водещата Деница Гацинска. Георги Свиленски отговори, че темата е определена от най-висшия орган на партията, а с ДПС е коментирано към кои конкретни сфери да бъде насочена. Защото, ако вотът е за цялостна политика, това дава комфорт на правителството 6 месеца да не може да се внася вот на недоверие срещу него. Така че темата със сигурност ще бъде корупция.

  „За да свалим правителството трябва да успее вотът в началото на декември. Надявам се „Воля” дотогава да размислят и да подкрепят вота, както и още 5-6 съвестни народни представители, които имат морал. Мисля, че на Нова година можем да осъмнем със свалено правителство „Борисов”, което би бил един добър коледен подарък за всички български граждани. А след това идва ред на нашата алтернатива, тя беше дадена в решенията на конгреса. С реформи в здравеопазване, образование, икономика, за да може поне отчасти да възстановим това, за което говорихме в началото на разговора!”, завърши Георги Свиленскиразговора си с Деница Гацинска в предаването „Какво работят за София софийските избраници?“ в ефира на Радио К2 на 14 ноември 2017 г.

Публикувано от: novinata.bg