2017-11-14-investitori-400

Йорданка Фандъкова:“Подкрепяме инвеститори, които имат отношение към околната среда, чистота на въздуха и новите технологии“

„Подкрепяме инвеститори, които имат отношение към околната среда, чистота на въздуха и новите технологии“. Това каза кметът на София по време на среща с представители на малкия и среден бизнес.

„Столичната община е и един от най-големите възложители“, припомни столичният кмет. „Инвестираме в проекти, които са свързани с опазването на околната среда и подобряването чистотата на въздуха.  Продължаваме с модернизирането на градския транспорт. В момента тече процедура за нови 120 автобуса на природен газ. Обявихме и процедурата за първите 20 електробуси. Предстои доставка на 13 трамваи, които ще се движат след обновяването на трасето по бул.“Цар Борис Трети“.

Продължаваме инвестициите в обновяване на градската инфраструктура и зелената система на града, която обновяваме и възстановяваме. Предстои да започнем ремонта на Западен парк, през следващата година планираме и обновяване на две централни зони – ул.Граф Игнатиев“ и зоната около храм-паметника Александър Невски. Целта е да се запази духа на тези пространства и да се подобри пешеходния достъп“, подчерта столичния кмет.  

„По данни на Института за пазарна икономика София е привлякла 54% от инвестициите в България и произвежда 40% от БВП на страната“, припомни още Фандъкова и посочи, че в икономиката на града през последните години най-голям ръст имат стартиращите компании в Ай Ти сектора.“София е с най-ниска безработица и в същото време привлича най-много от образованата част от населението на страната. Заетостта в столицата е  най-висока в сравнение с всяка една друга област в страната. Столицата привлича най-вече хора в трудоспособната възраст с превес на младежите, които търсят реализация на пазара на труда. Средногодишният брой на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е 701 300 души . От тях най-много са заетите в сектор търговия, ремонти на автомобили и мотоциклети и това е безспорно резултата от нашите усилия и от развитието и усилията на малкия и среден бизнес в града“, припомни още столичният кмет.  

Кметът Фандъкова представи и най-новите продукти на  Агенцията за инвестиции на София-  дигитална карта с 4 подкарти на София. Картите улесняват бизнеса при намирането на информация за  бизнес, офис, логистични и индустриални площи в съответните квартали и райони на града. Посочен е и броят на производства в съответния квартал. Четвъртата карта е „Карта на концентрацията на заетите лица“. Целта на тази карта е да посочи къде се съсредоточава работната сила на София – къде има най-много заети лица, къде са по-малко и т.н. Информацията е полезна и на Столичната община, която планира своите инвестиции съобразно развитието на бизнес площите.

В срещата на кмета с представители бизнеса участваха общинските съветници Николай Стойнев и Зафир Зарков, директорът на Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия Мариета Захариева и директорът на Общинската агенция за приватизация и инвестиции Владимир Данаилов.   Срещата се организира за трета поредна година.

Публикувано от: novinata.bg