merin-D-r Gaid v zashtita na istinskata rodova pamet na bulgarite

15 истории за родовата памет се борят за приз

6 ученици разказаха 15 истории, илюстрирани със снимки, в рамките на конкурса „Изследователска мисия „Истории и снимки от моя град“. Участниците в инициативата са както от Русе, така и от Емирство Кувейт и Република Финландия.

Началото на изследователската мисия беше поставено през пролетта на 2017 година от Държавен архив – Русе, Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Фондация „Еконт“. Инициаторите отправиха покана към учениците от 1 до 12 клас да намерят интересна семейна снимка и да я публикуват на специално създадена за конкурса страница във Фейсбук. Заедно със снимката, децата трябваше като коментар да напишат нейната история, като задължителното условие беше тя да е свързана с миналото на Русе. Желаещите да се включат в конкурса можеха да направят това до 31 октомври 2017 година.

В рамките на конкурса бяха публикувани любопитни снимки и разказани интересни истории. Събраните материали ще остават във фонда на Държавен архив – Русе.

Постъпилите истории ще бъдат разгледани от жури в състав:

Елена Минкова – Изпълнителен директор на Фондация „Русе – град на свободния дух“, Венцислава Николова – Председател на Фондация „Еконт“, Петя Лазарова – инспектор по история от РУО – Русе и Толя Чорбаджиева – представител на Държавен архив – Русе.

По-любопитните истории ще получат награди, а всички участници ще бъдат удостоени с грамота „Пазител на родовата памет“.

Церемонията по награждаването на участниците в конкурса „Изследователска мисия „Истории и снимки от моя град” е предвидена за 21 ноември 2017 г., на празника на християнското семейство, от 18 часа  във фоайето на Доходно здание – Русе.

Публикувано от: novinata.bg