38863d5db0b4057ec62711619ffb71dd_XL

Прожекция на документалния филм „Звярът е още жив“

На 13 ноември 2017 от 18:30ч в Зала Първи етаж на Регионална Библиотека „Захарий Княжески“ Стара Загора ще бъде прожектиран документалният филм на Весела Казакова и Мина Милева: „Звярът е още жив“. Авторите ще участват в прожекцията и ще са на разположение за дискусия след нея.

Синопсис:

Докато лявата идея се сгромоляса в нашите страни, на запад все по-усилено я преоткриват. Трудовете на Маркс бележат рекордни продажби, а анализите на капитализма стават все по-актуални. Българин, бивш горянин и борец против комунизма, прави подобни икономически анализи в затвора през 1951 г., които изненадват със своето съвременно звучене. Неговата внучка изважда тези сведения, за да възстанови колективната родова памет. Пъзел от историята, която продължава да бъде манипулирана от леви политици.

Филмът е с необичайна форма, преплетена с живописна анимация, а нелинеарният разказ е базиран на диалог между двамата (Руси Чанев и Весела Казакова). Продължение на диалога, който са водили, когато тя е била дете, дядото все още жив, a тя нищо не е разбирала.

„Звярът е още жив“ направи своята впечатляваща премиера пред българска публика на 20 март 2016 г. в бившия Партиен дом, закривайки официалната програма на 20-тия Международен филмов фестивал София Филм Фест. С избора на това място авторите, известни с предизвикалия разгорещен дебат „Чичо Тони, Тримата Глупаци и ДС“, заявиха за пореден път своята позиция, че престъпленията на комунизма трябва да бъдат изучавани: https://www.youtube.com/watch?v=Rn6bsd5eR4w

Весела Казакова и Руси Чанев, като глас зад кадър, изпълняват главните роли в мистичния диалог между внучка и дядо, взел участие в първото и най-масово антикомунистическо движение в Европа, наречено „горяни“, за което малко се знае в България и по света.

Билети : 6лв – редовен /4лв за ученици и пенсионери

Могат да се закупят на касата пред залата от 17:30ч. в деня на прожекцията.

За контакти и предварителни резервации:

Райна Димитрова – 0886352273

АртЕриа ООД

Публикувано от: novinata.bg