IMG_1739

За 50-ти път Община Стара Загора провежда Фестивала на оперното и балетното изкуство

С нови постановки ще изненада публиката Фестивалът на оперното и балетното изкуство (ФОБИ), който ще се проведе от 27 ноември до 9 декември в  Стара Загора.  Ще бъдат показани най-добрите постижения в двете изкуства.

„Щастлив съм, че Община Стара Загора и кметът Живко Тодоров, както и отдел „Култура“ стоят твърдо зад нас-отстояват и финансират Фестивала“, каза на пресконференция в Общината директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов. По думите му е направена съвместна селекция и са откроени спектакли на високо ниво.

„Благодаря на примата Веселина Кацарова, че е отново сред нас и се радва на уважение и почит, както и на директора Огнян Драганов, че успя отново да подготви впечатляваща програма за тазгодишното издание на ФОБИ“, каза Диана Атанасова, началник отдел „Култура“ в  Общината. Тази година ще се чества 50-годишнина на Фестивала наследник на декемврийските музикални дни провеждани в Стара Загора от 1967 година. „Ще продължим съвместната работа с Операта, публиката на Стара Загора го заслужава, има още пътища, които ще извървим нагоре“, допълни Атанасова.

„Нивото в Стара Загора се качи много, дойдох тук, за да дам на хората оптимизъм  и желание за работа. Трябва да виждаме и най-малкото, което е позитивно“, сподели примата Веселина Кацарова. Тя също благодари на Общината за подкрепата и обяви, че догодина ще направи международен майсторски клас в Стара Загора.

Две са интересните заглавия от чужбина. За пръв път у нас ще бъде представена операта „Орфей“ на Клаудио Монтеверди от Нова Белградска опера и оперен театър „Мадлениум“ Белград. Постановката е по повод  410 години от първото й представление и 450 години от рождението на Монтеверди. Музиката ще бъде изпълнена със старинни инструменти от епохата на Барока. Зрителите ще могат да видят и операта „Алчина“ от Хендел, в изпълнение на солисти от Виенската филхармония и оркестър и хор на Националната музикална академия „Панчо Владигеров“.

Фестивалът ще бъде откри на 27 ноември с премиерата на Старозагорската опера „Сиси-душата на императрицата“ от Роланд Баумгартнер. Мюзикълът съчетава американските и европейските традиции в жанра и разказва за живота на иконата Елизабет Баварска – императрица Сиси. Закриването ще бъде с изпълнение  на Девета симфония от Бетовен от Софийската филхармония.

Като „събитието на Фестивала“ определи Силвия Томова, режисьор и постановчик на балета „Лебедово езеро“, участието в спектакъла на двама солисти от Мариински театър Санкт Петербург,  Татяна Ткаченко и  Иван Оскорбин.

На старозагорска сцена ще се представят още Държавна опера Варна с постановката на „Норма“, Държавен музикален театър „Стефан Македонски“ с мюзикъл „Бягство“ по песни на дует „Авеню“, университет от Южна Флорида с PERPETUAL TAHGO, танцов спектакъл, чийто постановчик и режисьор е старозагорецът Светозар Иванов и др.

От 2 до 8 декември майсторски клас ще проведе мецосопраното  Бруна Балиони, който ще завърши с концерт на участниците.

Ще бъде открита и специална изложба „50 години ФОБИ“ с документи, скици, декори, аксесоари. Посетителите ще могат да видят костюм, с който е пял Борис Христов на старозагорска сцена.

Публикувано от: novinata.bg