IMG_8646

Представиха книгата „Като Второ няма второ” посветена на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков”

„Като Второ няма второ”-книга не просто хронология на дати и събития, а жива и пъстра картина на емблематичното за старозагорската общественост образователно светилище Второ основно училище „Петко Рачов Славейков”.

 В  РБ”Захарий Княжески” се състоя представяне на книгата „Като Второ няма второ”, плод на амбициозния проект на настоящия директор на училището госпожа Милена Желязкова, осъществен с  професионалната редакторска подкрепа на Недялка Филипова и Петър Драгиев, на редакторския състав  от учители на II ОУ– Таня Конарска, Соня Рачева и Маргарита Банова.

 „Като Второ няма второ” събира съдбите на хиляди наши съграждани – бивши и настоящи учители, ученици,родители, общественици, слели  в едно своя житейски път, за да реализират мечтите си.

 Издаването на юбилейната книга  по случай 60-годишнината от основаването на училището се осъществи с личната подкрепа на десетки хора, съпричастни на това благородно дело, с възрожденски дух на благодетели и спомосъществователи.

 Залата на РБ”Захарий Княжески”  се оказа тясна да побере многобройните гости на поредното събитие, част от редицата инициативи на II ОУ през 2017 г., посветени на 60-годишнината от основаването на училището и 190 години от раждането на неговия патрон- Петко РачовСлавейков.

 Гости на празника бяха г-жа Иванка Сотирова, заместник-кмет на община Стара Загора, заместник- областния управител Петя Чавдарова, началника на РУО,Стара Загора- г-жа Татяна Димитрова, експерти от РУО, видни общественици, учители и приятели на Второ основно училище.

Изпълнението на”Танц на доброто” от най- малките славейчета- децата от подготвителната група  с учител М.Славова създаде мило и жизнерадостно настроение. Музиката, песента, словото на ДВГ „Славейчета” огласи залата на РБ”Захарий Княжески” . Прекрасен момент бе и изявата на петокласника Симеон  Дженев  с така наречения химн на II ОУ „Като Второ няма второ” , стихотворение от Стефка Далакчиева, дългогодишен  учител по български език и литература във Второ основно училище.

 Госпожа Желязкова, главен инициатор и вдъхновител на идеята за написване и публикуване на книгата, представи концепцията си, че написаното съхранява и историческия спомен,и живото настояще.Повик към миналото, който обгръща и осветлява съвремието, предизвиква и дава път на новото.

Директорът г-жа Желязкова представи обхвата на книгата като уточни, че от всяка страница се усеща творческото присъствие на учителя, независимо дали преподава литература, математика , музика или изобразително изкуство.

По думите на г-жа Желязкова Второ основно училище гради свой собствен облик, от години е културно средище, което зарежда, удовлетворява, увлича.Изкуството на словото, на музиката, на изображението облагородяват детската душа. ДВГ „Славейчета”, ДТШ „Везни”, студиото по словесно изпълнителско изкуство създават усещане за незабравими вълнения.

Госпожа Желязкова сподели, че възпитаниците на II ОУ  с гордост за Стара Загора и България в различни области на науката, спорта. Десетки имена изпълват страниците на книгата, а колко са пропуснати…/ за което се извиняваме…/

След представянето на книгата заваляха поздравителни адреси от заместник- областния управител Петя Чакърова, от председателя на общинския съвет Таньо Брайков.

Заместник- кметът госпожа Иванка Сотирова  отправи поздрав и пожелания  за това книгата да има продължение, защото деятелността на Второ основно  за просвещение е всеобхватна, всеотдайна и искрена.

Пространно беше и изказването на председателя на училищното настоятелство – съдия Румяна Бончева- за ентусиазма и благородната мисия на учители, директори, ученици, споделени от най- верните им партньори-родителите. Училищното настоятелство прокарва мост между родители и учители, реализира дарителски инициативи,участия в проекти и др.

Специална благодарност бе отправена към издателите на вестник „ Национална бизнес- поща”– Виктория и Станимир Стоянови за съпричастността към благородното дело-издаването на книгата „Като Второ няма второ”.

Главният редактор на вестник „ Национална бизнес- поща” Петър Драгиев бе също сред ”виновниците” за осъществяване на амбициозния проект. Той благодари за оказаното му доверие.

Заслужено признание получи и г-жа Недялка Филипова за огромния труд и търпение, с които събираше и пишеше живата история на Второ основно училище.

В навечерието на светлия празник- Деня на народните будители- целият учителски колективи ръководството на училището се отнася с благодарност към всички, които си спомниха за ученическите години и пожелаха да бъде записано името им сред първите основатели.

Всички гости на празничното събитие получиха като подарък книгата „Като Второ няма второ” с пожелание да пребъде.

Вечерта завърши с музикалните изпълнения на бившите възпитаници на Второ основно училище Диана Арабаджиева на пиано и Теодор Кръстев на китара.

Последва коктейл за всички, уважили празничното събитие на Второ основно училище „П.Р.Славейков” и на гр. Стара Загора.

Публикувано от: novinata.bg