news-46199-93437

Маноил Манев: В ГЕРБ не се притесняваме от алтернатива или конкуренция, но те трябва да бъде на принципна основа

Народният представител от ГЕРБ-Стара Загора Маноил Манев разговоря с Клара Маринова в ефира на Радио К2. Във връзка с ултиматума на ДПС, че ако ГЕРБ не потърсят отговорност от Валери Симеонов, тогава ще поискат оставката на цялото правителство, Маноил Манев заяви, че ако има такъв ултиматум, то той е нон-сенс. „Не може от ГЕРБ да се иска оставката на Валери Симеонов. Оставка означава проявяване на воля от самия Валери Симеонов, така че той сам си го решава. А ГЕРБ ще реагира след като се събере и обсъди въпроса с ръководните си структури“, обясни Манев.

Запитан символ на какво са оставките на Делян Добрев и Антон Тодоров, Маноил Манев отговори, че това е акт на едно много напрегнато политическо стоене. Той поясни, че в комисиите в парламента цари съвсем нормална работна атмосфера. Когато обаче се появят камери, започва едно безпринципно противостоене. „То е безплодно, въпрос просто на показване на някакви партийни мускули и тези колеги попаднаха в тази ситуация, в тази въртележка много сериозно, а това е страшно убийствено!”, категоричен бе народният представител от ГЕРБ. Той допълни, че цялата ситуация свидетелства, че в ГЕРБ отношенията са принципни. „Някой решава, че трябва да подаде оставка, но според колегите му това не е правилният акт. В такъв случай трябва да покажеш отговорност и към избирателите, които са гласували за теб. А що се отнася до конкретните личности, то няма как да правим личностни коментари“, посочи Манев.

Маноил Манев сподели, че след многобройните си срещи с граждани в цялата страна е останал с впечатлението, че те искат от политиците да започнат да работят, а не да се карат помежду си. Затова и ГЕРБ апелират именно за това нещо още от първия ден на 44-то Народно събрание. „Да, имаме различия, имаме различно отношение към основни неща в политиката, но това не пречи да работим за законите, които дават правилата за живот в нашата страна, които са за хората!”, категоричен бе той.

По темата с бюджета за 2018 година, Маноил Манев каза, че финансовият министър ясно е заявил, че има предвидени огромни суми за увеличаване на доходите. „А що се отнася до това дали в момента се забелязва увеличение на доходите – да погледнем заплатите на учителите, увеличението на пенсиите. Тези неща ще продължават да се случват“, посочи народният представител от ГЕРБ и допълни, че що се отнася до пенсиите, това е тежък, наследен проблем, който може да се решава като процес – със стъпки и решения във времето. „ГЕРБ има изключително сериозно отношение към проблемите с пенсиите. Най-важното е, че има предвидени пари за такива неща. Държавата разполага с финансовите възможности да го направи, а това е голямото постижение на ГЕРБ в държавното управление“, каза още той.

За казуса с проваления кворум на КСНС Маноил Манев обясни, че почти всички присъстващи, може би с изключение само на Корнелия Нинова, са разказали, че атмосферата е била работна. Взето е решение за следващо заседание и изведнъж се говори за бойкот. Народният представител категорично заяви, че вярва на своите колеги от ГЕРБ, че не е имало бойкот. А най-добре би било да се извади стенограмата, ако са останали някакви съмнения.

Запитан има ли война между премиера и президента, Маноил Манев беше категоричен, че никакви войни не могат да бъдат коментирани, защото няма такова настроение, камо ли действия. „Въпросът е, че има едни политици, които на всяка крачка се предлагат за алтернатива, но същевременно вместо алтернатива идват интриги. От друга страна всеки политик от ГЕРБ демонстрира, че иска да работи по политики в полза на страната“, допълни депутатът.

Маноил Манев заяви, че за да има алтернатива трябва да има две политики – принципни, базирани на различно отношение към начините за решаване на основните проблеми. Конкуренцията в политиката означава надскачане, надговаряне, което не е алтернатива за развитието на България.

По повод появилите се спекулации за вътрешно напрежение в ГЕРБ, народният представител подчерта, че когато ГЕРБ обещае нещо или реши да направи нещо, тя го прави. „Никой от нас не се притеснява, не апелира, не се плаши и не работи за това да няма алтернатива или конкуренция. Не е добре да няма алтернатива. Добре е да има, но това да е принципно!”, завърши Маноил Манев.

Публикувано от: novinata.bg