изтеглен файл (46)

Филмът „Вездесъщият“ спечели голямата награда на „Златна роза“ 2017

 Голямата награда за пълнометражен филм на тазгодишното 35-то издание на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ спечели „Вездесъщият“ на Илиян Джевелеков. Лентата получи наградите и на публиката, и на кинокритиката. Фестивалът се проведе от 30 септември до 7 октомври във Варна.

   Неотразимата Татяна Лолова беше отличена за цялостен принос. 
   В категорията за късометражен филм спечели „Кораба Слънчоглед 1“ на Васил Горанов. Той взе и наградата на Съюза на българските филмови дейци.

  „Посоки“ на режисьора Стефан Командарев получи специалната награда на журито, както и на акредитираните журналисти.
   Призът за дебютен пълнометражен филм бе присъден на „Радиограмофон“, а специалната награда на град Варна – на филма „Врагове“ на режисьора и сценарист Светослав Овчаров.

   Журито присъди и два диплома: на „Дупка“ с режисьор Джонатан Хайделбергер и „Нощите на един самотен вестоносец“ на Андрей Кулев.
   
   Наградата за най-добър режисьор отиде при Илиян Метев за филма „3/4“, а за най-добър сценарий – при Теодора Маркова, Георги Иванов, Невена Кертова и Тео Чепилов за филма „Дъвка за балончета“.
    
   За операторско майсторство бе отличен Ненад Бороевич за „И после светлина“.
  С приза „Най-добра женска роля“ бяха отличени Теодора Духовникова за ролята й във „Вездесъщият“ и Ирини Жамбонас за „Посоки“. „Най-добра мъжка роля“ спечели Велислав Павлов за ролята си във „Вездесъщият“.

   Журито присъди диплом на режисьора Ясен Григоров и творческия екип на филма „Лили рибката“ за „благородните им усилия в трудната област на детското кино“.

   Състав на журито за пълнометражни игрални филми: Председател: Проф. д.н. Божидар Манов – кинокритик, журналист и преподавател и членове: Яна Маринова – актриса, Людмил Станев – писател, сценарист и драматург, Георги Тошев – журналист и продуцент и проф. Станимир Трифонов – режисьор,

 
   Състав на журито за късометражни игрални филми: Мартина Вачкова – актриса, Геновева Димитрова – кинокритик и Димитър Коцев – Шошо – режисьор.

Публикувано от: novinata.bg