Панаир-снимка-златни медали-28.09.2017

36 златни медалисти излъчи Международният технически панаир

36 експоната на Международния технически панаир спечелиха златни медали. Тържествената церемония за награждаването се състоя във Виенския павилион на Международен панаир Пловдив.

Девет приза грабнаха български изделия. Шампион е пловдивската компания „Орак инженеринг“ с три медала. 14 награди отидоха при научни институти и университети от Русия, които презентираха върхови технологии.

Скоро ще организираме представяне на български фирми в Москва, за да се покажат наши продукти, които не отстъпват на световните постижения, заяви Георги Гергов. Той поздрави участниците в ЕСЕН 2017 за тяхното новаторство и стремеж да развиват модерен бизнес.

Международен панаир Пловдив винаги е бил катализатор на иновации, изтъкна Петър Горновски, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, който оглавяваше комисията на конкурса. Претендентите за най-авторитетното българско пазарно отличие бяха оценявани по стандартите на Европейския съюз за иновативност и качество.

Моят син ме вдъхнови да създадем софтуерното решение „Здравословно училище“, което вече се използва в 850 учебни заведения, каза управителят на „Орак инженеринг“ Красимир Стоянов. То представлява карта с електронни пари, които може да се харчат само за полезни храни, обясни той.

Своя шести медал взе волейболната легенда Любо Ганев, чиято фирма се представя на Техническия панаир от 15 години. Това е единственото изложение в България, където задължително трябва да се участва, каза той.

Една от сензациите на деловия форум стана мобилната технологична лаборатория за дигитален мониторинг на електромотори, разработена от „Елпром“-Троян. Много сме горди с панаирното злато, подчерта представител на фирмата. Тя спечели и Голямата награда за експозиционен дизайн „Кристален тетраедър“ заради оригиналната и авангардна визия на щанда си.

Най-много впечатляващи новости имаше в две категории – „Електроника, електротехника, роботика, информационни технологии, телекомуникации“ и Енергетика, екология, технология и управление на водите, химическа промишленост“, където бяха присъдени по десет златни медала. Според експерти успехът се дължи на факта, че в тези браншове най-много се използват хай тек разработки. Останалите три раздела на конкурса са: „Машиностроене“, „Транспорт и автосервизно оборудване“ и „Строителство“.

Наградите бяха връчени от Петър Горновски, депутата Георги Търновалийски, кмета на Община Пловдив инж. Иван Тотев, председателя на Общинския съвет Савина Петкова, заместник областния управител на Пловдивска област Петър Петров, д-р Иван Соколов – главен директор на Международен панаир Пловдив, и изпълнителния директор Богомил Бонев.

На церемонията бяха обявени и новите призьори от Конкурса за дизайн, който се организира съвместно с Националната асоциация за дизайн и реклама. С грамота са отличени щандовете на „Трумпф България“ и „Хенлих“. В категория „Концептуален промишлен дизайн“ финалист е Кирил Навущанов с авторска интериорна система.

Наградените експонати може да се видят в Международен панаир Пловдив до 30 септември, наред с изделия на над 600 фирми от близо 40 държави.

Публикувано от: novinata.bg