0c7d9bbe25df89a3bfac169df09f4bc8

Кристиан Вигенин ще се срещне с правителствени лица и партийни лидери по време на посещение в Азербайджан, Грузия и Армения

Специалният представител на парламентарната асамблея на ОССЕ за Южен Кавказ – народният представител от „БСП за България“ Кристиан Вигенин, ще пътува до Азербайджан, Грузия и Армения от 24 до 30 септември за разговори с правителствени лица, парламентарни лидери и представители на гражданското общество във всяка една от страните, съобщиха от пресцентъра на ПА на ОССЕ. 

Очаква се специалният представител да обърне особено внимание върху влиянието на продължаващите конфликти върху живота на хората от региона.  „Прекалено лесно е да се изгубиш в статистиката за нарушения на прекратяването на огъня и технически ходове. За хората в района това не са абстрактни понятия, а неща, които оказват влияние върху благосъстоянието им по реален начин и аз се надявам да се обърне по-голямо внимание върху последиците за хората от продължаващите конфликти“, каза той. 

Кристиан Вигенин редовно подчертава ролята, която парламентарният диалог може да играе в процеса на разрешване на конфликти. Той планира да се възползва от визитите в  Азербайджан, Грузия и Армения, за да разговаря с широк кръг политици и представители на гражданското общество относно актуални събития, включително и демократичното развитие във всяка от тези страни. 

Вигенин беше определен за Специален представител през февруари 2016 г. от президента на Парламентарната Асамблея на ОССЕ. В мандата си той има задължението да подпомага диалога във всички сегменти на обществото, по- специално на парламентарно равнище, за да се насърчи помирението и възстановяването във връзка продължаващите конфликти в региона на Южен Кавказ. 

Посещението идната седмица е част от поредица дейности, които той предприема в качеството му на Специален представител. Вигенин е бивш външен министър на България и в момента е заместник ръководител на българската делегация в Парламентарната асамблея на ОССЕ.

Публикувано от: novinata.bg