20170919-Sofia-Song2017-3

За поредна година София избра своята песен за 2017 година

По случай празника на Столицата в Зала 1 на НДК се проведе изданието на Международния фестивал за поп и рок музика „София 2017”. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община и Културната програма на Министерството на културата за 2017 год.

Пъстрото жури от доказани композитори и поети и представители на медиите гласуваше на живо пред публиката и изпълнителите.

Домакините на Събитието – Наско от БГ радио и Карина Караньотова от БНТ подгряваха публиката и поддържаха доброто настроение.

Песента на Публиката се избира от зрителите, слушателите и публиката в залата, като песента-фаворит може да бъде подкрепена на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI и № на избраната песен. Цената на един SMS e 1.00 лв. с ДДС (за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel). Средствата са в полза на Националната благотворителна кампания „Нека бъдем по-добри“.

За Кампанията:

И тази година „София 2017” подкрепя Националната благотворителна кампания „Нека бъдем по-добри“ за изграждане и пускане в експлоатация на Център за лечение и рехабилитация на хора, пострадали при инциденти и хора в състояние на будна кома с помощта на Българския дарителски форум.

След стартиране на Кампанията, средства бяха предоставени на 5 човека в състояние на „будна кома“ за провеждане на лечение и рехабилитация, но се оказа, че в България има още хора в това състояние, а близките не могат да си позволят „лукса“ да повеждат лечение в чужбина. Това е и причината да се продължи каузата за популяризиране на проблема и за намиране на трайно решение с разкриване на Център в Панчарево.

До настоящия момент със събраните средства е извършен ремонт на отделението.  Благодарение на инициативата от дарители са осигурени 16 бр. медицински легла с антидекубитални дюшека, но те са крайно недостатъчни за цялостното стартиране на Центъра. Необходими са и средства за оборудване и обзавеждане.

За Фестивала:

Фестивалът премина под слогана СОФИЯ – РИТЪМЪТ НА ЕВРОПА в синхрон с Българското представителство на Съвета на Европейския съюз 2018. В Категория „Международен конкурс за изпълнители“ участваха певци от 7 държави. Затова на тази сцена, заедно с музиката, публиката бе приведена през различни теми, в които тупти българският ритъм в Европа, и този на София. 

Събитието се организира от Спринт Продакшън със съдействието на Министерството на културата, Столична община, Българската национална телевизия, Artvoices и с подкрепата на Музикаутор, Профон и партньорски организации.

Фестивалът се провежда в две категории: Конкурс за нова българска поп и рок песен и Международен конкурс за изпълнители. И този път Фестивално жури в състав: Акад. Михаил Белчев (поет), проф. д-р Етиен Леви (изпълнител и музикален педагог в НБУ), Иван Тенев (светски хроникьор, автор на текстове на популярни български песни), проф. Захари Георгиев (композитор), Стефан Димитров (композитор), Жени Монева (музикален редактор, автор на предаването „Бъди какъвто си“ по БНР), Йордан Георгиев (автор на предаването „Музикална стълбица“) и Розмари Драгнева (музикален рeдактор в БНТ), Любомир Дамянов (композитор), Здравко Петров (Програма Христо Ботев и радио БИНАР), Калин Вельов (Заместник-председател на Българска музикална асоциация) изпита „затруднение“ при избора на призовите места.

1-ва награда в Конкурса за нова българска поп и рок песен, получи песента: „Няма как“ по музика на Петър Георгиев /Пешето/, текст: Александър Петров, аранжимент: Асен Драгнев и Петър Георгиев в изпълнение на Роберта. Наградата връчи Албена Атанасова – заместник кмет на Столична община.

За втора година се присъди и Специална Награда на Медиите, избрана от Фестивално жури на медиите в състав: Вида Пиронкова (списание „Дива“), Атанас Лазаров (Агенция за публични комуникации „Профайл“), Татяна Симеонова (радио Алма Матер), Десислава Балканова (информационна агенция Дартс Нюз Петър Митрев (в-к Галерия) и Ангелина Бонева (упр. Агенция „Пачето перо“). Наградата връчи Петър Митрев – в-к Галерия.

Специална награда на медиите, с най-голям брой точки получи също песента „Няма как“.  Песента получи и Специална награда на Фестивала на името на рок легендата Петър Гюзелев. Наградата връчи съпругата на Гюзелев – Ефросина Гюзелева.

2-ра награда се присъди на песента на „Банален случай“, по музика и аранжимент: Тенко Славов, текст: Александър Петров в изпълнение: Александър Атанасов. Наградата връчи Калин Вельов – заместник председател на Българска музикална асоциация.

3-то място бе присъдено на песента: „Изгубен рай“, по музика, текст и аранжимент: Тони Георгиев, в изпълнение: Петя Буюклиева и Тони Георгиев. Наградата връчи Живка Новкова – общински съветник в Столичния общински съвет.

Гласуването за Песен на публиката продължава до телевизионното излъчване на Фестивала по БНТ.

Специалната награда за принос в българската поп и рок музика се присъди на певицата Богдана Карадочева. Наградата връчи Ясен Козев – председател на Музикаутор.

В Гала вечерта участваха още дует УЕЛ, група Хоризонт, Галя Георгиева и Валерия Войкова.
 

В Категория „Международен конкурс за изпълнители“:

Голяма награда получи Eleonora Vecchio (Италия),

Първа награда – Saribek Sargsyan (Армения),

Втората награда, с равен брой точки, се подели между Gabriel Linares (Венецуела) и Vladislav Cojocaru (Молдова).

Третата награда получи представителя на България – Златка Кантарджиева.

Публикувано от: novinata.bg