37576f9d6808488d055d472bef8aa790

Дора Янкова: ГЕРБ вдига такса смет. За пореден път излъгаха българските граждани

„Няма да подкрепим предложението на МС за промени в такса смет. Те обещаха да не увеличават данъците и таксите на българските граждани“. Това заяви народният представител от ПГ на левицата Дора Янкова. Тя припомни, че на Министерския съвет и Сдружението на общините е било възложено да изготвят нова методика за определяне на такса смет, което им е отнело 4 години. Депутатът допълни, че сега МС внася предложението, а Сдружението, което до един момент е участвало, има принципни съображения. „За нас като народни представители, новата такса смет е справедливост, но и социална поносимост, чистота на българските общини и на България, като цяло. Нито едното, нито другото очакваме да се случи с този законопроект“, заяви тя. Янкова обясни, че таксата смет по данни на председател на комисия от Столична община- за София ще се увеличи минимум 2 пъти за гражданите и те ще поемат 80% от цялата сума за почистването на столицата, а за малките населени места, по данни на кметове, ще се увеличи до 10 пъти. „ГЕРБ за пореден път излъга българските граждани – в кампанията обещаваше да не се вдигат данъци и такси. Знаем, че те са притиснати от бизнеса да приемат този законопроект“, коментира тя.

Дора Янкова заяви, че ако сега управляващото мнозинство приеме закона, трябва да се даде преходен период за неговото въвеждане. Според нея общините, които ще решат да го прилагат веднага, трябва да получат бонуси от българската държава. По думите й, в зависимост от това- как ще се приложи предлаганият от управляващите модел, въвеждането на тези принципи за всички общини трябва да стане от 2020г.

„Този законопроект допира до всеки, до всеки дом и всеки бизнес. Ние, като социалисти, смятаме, че партия ГЕРБ трябва да се съобразява със социалната поносимост при въвеждането на данъци, такси и налози върху българските граждани. Създайте икономическа среда да се увеличават доходите и тогава увеличавайте данъците и таксите“- заключи Янкова

Публикувано от: novinata.bg