_K1B7624

Светла Бъчварова: Ще дадем на българските производители достъп до пазара, а на потребителите- желаните от тях продукти

С предлаганите от нас промени ще дадем възможност на българските производители и преработватели да имат облекчен достъп до пазара и да задоволят нуждите на българските потребители“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Светла Бъчварова. Тя обясни, че предложението на левицата включва етикетът „българско“ да може да се слага на един продукт, само когато суровината, която е използвана за производството му е произведена в България. „По този начин се създава добра защита и мотивираме българските преработватели да се обърнат към българските производители“, заяви тя. По думите й се въвеждат регулации на сроковете за плащане, като по отношение на бързо развалящите се храни- те ще са 10 дни. Според нея така ще се осигури по-голяма финансова стабилност за фермерите и преработвателите.

Светла Бъчварова подчерта, че основен момент в законопроекта на БСП е въвеждането на изисквания за присъствие на пазара на българските храни. Тя обясним, че тази регулация засяга само търговски обекти, с годишен оборот от 2 млн. лв. „Тези обекти трябва да осигурят определени количества, произведени в страната традиционни продукти: пресни плодове и зеленчуци – 51%;мляко и млечни продукти – 70%;  месо и месни продукти, извън пилешкото – 25%, месо и месни продукти, пилешко – 50%; вино и спиртни продукти – 75% от асортимента“, поясни депутатът от левицата. Тя допълни, че при неизпълнение на регулациите се налага имуществена санкция- 10% от годишния оборот на продуктите от групата, в която е установено нарушение, а парите да отиват в Държавен фонд „Земеделие“ и да се използва да подпомагане на производство на тези същите стоки. Бъчварова заяви, че при определянето на тези регулации са били проведени разговори с браншовите организации и е използвана актуална информация за произвежданото в страната и те с напълно постижими. „Предлагаме регулациите да влязат в сила от 2018г.“, заяви тя.

Светла Бъчварова  обясни, че има няколко причини за предлагането на тези  промени. На първо място тя посочи, че налагането на руското ембарго е довело до трайно настаняване на пазара на земеделска преработена продукция от ЕС, която е 1,5-2 пъти по-субсидирана. „В тези условия, ние не можем да бъдем конкурентно способни“, коментира тя. На второ място Бъчварова посочи преговорите с Украйна за присъединяване към ЕС и увеличените в пъти квоти за внос на хранителни продукти в страни от ЕС, а България е най-засегната. Като трета причина народният представител посочи, че с промяната на Общата селскостопанска политика от 2016г.- българските земеделски стопани получават субсидии за обвързана подкрепа – европейски средства, които те, за да получат трябва да са произвели минимално количество земеделска продукция и тя да бъде реализирана на пазара. „От една страна искаме сивият сектор да изчезне, земеделските стопани да реализират своята продукция, а не осигуряваме равен достъп до пазара“, коментира тя.

Като аргумент в полза на предлаганото от левицата, Бъчварова посочи двойния стандарт в храните, който не е в полза и на потребителите. „В България стоките от ЕС идват със сертификати, които само документално се проверяват от БАБХ. Няма контрол какво се предлага на пазара от гледна точна на технически контрол и лабораторни изследвания“, обясни тя. Депутатът заяви, че не без значение е въпросът с безопасността на храните. „Когато в България се произвеждат традиционни продукти, когато те се преработват, контролът не е само документален, а и физически  и може да се гарантира безопасността“, заяви Светла Бъчварова.

Публикувано от: novinata.bg