2_izlojba_Maja_Karagiozova_minister_Vylchev

НМО гостува в Министерството на образованието и науката

По повод началото на новата учебна година Националният музей на образованието откри на 11 септември в Министерството на образованието и науката фотодокументалната изложба „Учениците имат должност”.

Първи, които разгледаха изложбата във фоайе „Ротонда”, бяха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-министър Деница Сачева и служители от министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 23 табла исторически преглед на училищната дисциплина от Възраждането до 70-те години на миналия век като елемент от цялостното развитие на образователната система.

Началото, поставено от Неофит Рилски, със създаването на първия дисциплинарен правилник през 1837 г., първите годишни изпитания, ролята на общините и училищните настоятелства за изграждане и материално подпомагане на училищата през Възраждането. Приносът на учителските събори през 70-те години на XIX век като израз на желанието за общо ръководство на учебното дело и необходимостта от единно действащ национален организъм.

Законите, правилниците и наредбите, създадени след Освобождението от Министерството на просвещението в Княжеството и Дирекция на просвещението в Източна Румелия, които регламентират законово правата и задълженията на учениците. Създаването на нов модел училищна организация от края на 40-те до 70-те години на миналия век.

Изложбата ще гостува в МОН до 11 октомври.

Публикувано от: novinata.bg