От 15 юли стигаме до морето по АМ“Тракия“

В понеделник се открива АМ „Тракия” и българинът ще пътува до морето по автомагистрала. Това каза днес изпълнителният директор на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия.
Той обясни липсата на бензиностанции в новоизградените ЛОТ-ове с анализите за възвръщаемостта на средствата, които трябва да бъдат вложени. Строителната цена е висока, а автомагистрала „Тракия” не е особено натоварена, особено през зимния период, допълни Лазаров. Той заяви, че на изходите на магистралата ще бъдат поставени знаци, указващи на колко километра се намира най-близката бензиностанция. 22 места ще бъдат оборудвани с химически тоалетни.
Лазар Лазаров обясни, че общата дължина на участъците от АМ „Тракия”, предвидени за рехабилитация, е около 70 километра. Има подготвени технически проекти, по които да се осъществят ремонтните дейности от Пловдив до София.
„За да не си правим илюзии, че могат да дойдат пари от бюджета, сме направили преговори с Европейската инвестиционна банка. Имаме финансов меморандум – т.нар. „Транзитни пътища V”, по който изграждаме над 2000 километра към настоящия момент. Така че тези участъци от автомагистралата са включени в този финансов меморандум.“, обясни изпълнителният директор на АПИ.
Работи се и по Околовръстния път на АМ „Хемус” от Софийския околовръстен път до гара „Яна”. Договорът се изпълнява в срок и отсечката от 8,5 километра се очаква да бъде пусната до края на този или началото на следващия месец.

Публикувано от: novinata.bg