Честваме 127 години от Съединението

127 години от Съединението на България честваме днес. Център на тържествата е град Пловдив, където довечера на площад „Съединение” ще се проведе тържествената заря-проверка. С множество прояви празникът ще бъде отбелязан и в Стара Загора.В 10.30 часа пред Паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.“ в Парк „Пети октомври“ в Стара Загора ще започне отбелязването на Деня на Съединението. В 11.00 ч. на откритата сцена на Драматичен театър „Гео Милев“ е началото на ХІ-ти Песенен празник „Средногорско ехо“. В 18.00 ч. в парк Пети октомври ще се състои на концерта на Общинския духов оркестър, а на площада пред сградата на Община Стара Загора е 19.00 ч. започва концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре”.

В 10.30 часа в храм „Св. Йоан предтеча” в Казанлък ще бъде отслужен тържествен молебен от казанлъшки свещеници начело с архиерейски наместник отец Петко Мотев, след което в двора на храма ще се състои тържество по случай Съединението на България.

Съединението на България е актът на фактическото обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК). Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември (18 септември по нов стил) 1885, подкрепен от българския княз Александър I и ръководен от майор Данаил Николаев.

Публикувано от: novinata.bg