Изпратихме 300 военни на мисия в Афганистан

С военен ритуал днес в Казанлък тържествено бяха изпратени военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада, които ще се включат в охраната на летище „Кандахар” в Афганистан,съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.  В състава на българския контингент, който ще изпълнява мисия по охраната на вътрешната част на летището в размирната афганистанска зона, са общо 300 военнослужещи, като 11 от тях са жени. 79% от военните в ротата вече са участвали и в други мисии, заяви началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, който лично поздрави съставът на ротата.13 –та охранителна рота ще бъде част от операцията на международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан – ISAF, като голяма част от войниците са от Казанлък.
Сред официалните гости на днешното изпращане бяха областният управител Недялко Недялков, командирът на Сухопътните войски на Българската армия генерал-майор Стефан Василев, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Красимир Кънев, председателят на Общински съвет-Казанлък Николай Златанов и кметът на Павел баня Станимир Радевски.
В словото си областният управител Недялко Недялков изрази увереност, че българските военнослужещи са добре подготвени и благодари на всички, ангажирани както с тяхното обучение, така и на семействата им за доверието, което имат в Българската армия.
Командир на ротата е майор Петко Цанев, а помощник национален командир на контингента е подполковник Емил Михайлов.
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов връчи на подп. Емил Михайлов Сертификат за готовност за участие на 13-та охранителна рота за охрана на вътрешната зона на летище “Кандахар”. От своя страна подп. Михайлов заяви: “Ние наистина сме готови за мисията, от момента на подбора до момента на сертифицирането ни. Всички доказахме способностите си при сложни условия”.
Шест месеца ще продължи мисията в Афганистан на военнослужещите от 13- та рота на 61-ва Стрямска механизирана бригада

Публикувано от: novinata.bg