Министър Драгомир Стойнев гарантира работа и заплати за миньорите

С промените в Закона за енергетиката, които бяха приети днес на второ четене, работата на миньорите ще се увеличи и през септември или октомври има вероятност да се говори и за увеличаване и на цената на въглищата, заяви в Народното събрание министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев. Той увери, че няма да има забавяне на заплатите в мините, ще се гарантира работа за хората и няма да се допуснат съкращения. Министърът добави, че досега е следвана целенасочена политика за да бъдат доведени до фалит. По думите му той няма притеснения за налагане на вето от президента Росен Плевнелиев, тъй като промените в закона те са в интерес на гражданите. Крайните потребители ще усетят облекчаване на сметките си за ток в зависимост от района, в който живеят, както и от енергийните дружества, които ги обслужват.

Със 115 гласа „за“ депутатите приеха предложението регулативният период за цените на тока да бъде удължен с един месец – до 31 юли 2013 г. Отпада задължението на НЕК да изкупува тока от всички производители, вместо това ще се изкупава само най-евтиният – от АЕЦ „Козлодуй” и ТЕЦ „Марица-изток 2”, което ще позволи на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да запази и дори да намали цената за битовите потребители. От цената за пренос отпадат добавките за зелена и кафява енергия и невзвръщаемите разходи, с което се очаква да се отпуи износът на ток и се създава възможност таксата „пренос” да бъде намалена до равнището от 2012 година. Сега тя е 34 лева на мегаватчас, прогнозата е да падне до 10 лева. Всички постъпления от продажбата на парникови емисии да отиват за компенсиране на разходите за закупуване на „зелена енергия“ е другата поправка в закона. За 2012 г. Министерството на околната среда и водите обяви, че от нея са събрани 43 млн. лв.

Промените в Закона за енергетиката ограничават студения резерв, който в момента е около 1040 мегавата и служи за защита на системата в случай на внезапно спиране на базова мощност, каквато например е един реактор от АЕЦ „Козлодуй”. Централите, които осигуряват студения резерв, най-често са ТЕЦ-ове, за което им се плаща по-скъпо. Очаква се мярката да доведе до по-ниски разходи за поддръжката на този студен резерв и съответно по-ниски сметки.

Преди заседанието на енергийната комисия в Народното събрание снощи проведохме среща с министър Стойнев, членовете на комисията, новите изпълнителни директори на БЕХ и „Мини Марица-изток” , финансови директори и представители на двата синдиката, каза Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ. „Стана ясно, че НЕК ще преведе на „Мини Марица-изток” забавени плащания в размер на 48-50 млн. лева директно, без да минават през централите. Това е краткосрочна мярка, но след като бъде обнародван законът ще бъдат предприети следващите стъпки – предоговаряне на договорите с двете американски централи. Очаква се с намаляването на такса „пренос” и премахването на зелената и кафявата добавка да се отпуши износът и да се натоварят централите, работещи с въглища, което ще се отрази и на Мините”, коментира той. Очаква се сред следващите мерки да бъде и поетапното увеличаване на цената на въглищата. Според синдикалния лидер след като министър Драгомир Стойнев е декларирал , че ще има работа и заплати, ще има отсрочка и глътка въздух, за да бъдат изпълнени мерките. Засега сме в диалог, но ако не се случат нещата, може отново да се стигне до конфронтация, а решенията за това дали да има протести ще вземат организациите по места.

„Надяваме се мерките да се реализират, ще продължим да водим диалог, но запазваме готовност за протести,” каза председателят на синдикалната организация на КТ „Подкрепа” в „Мини Марица-изток” Генчо Генчев

Публикувано от: novinata.bg