Цените на повечето стоки продължават да скачат

Цените на хранителните стоки на едро се повишават нетипично това лято – Индексът на тържищните цени се покачи през август до 1,379 пункта и е с около 9% над нивото от същия месец на предходната година, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитирани от Дарик.
През юли – август тази година се наблюдава обща тенденция на поскъпване на основните хранителни стоки, млечните произведения, плодовете и зеленчуците. През август цените на брашно, олио и яйца се качват на месечна база с 3,5-6,8 на сто. При млечните произведения, захарта, варивата и някои месни произведения поскъпването спрямо юли е с около 2-3%. Лек спад на месечна база има при малотрайните колбаси, а цените на ориза, скумрията, пилето и каймата се задържат на нивата от предходния месец.
Спрямо същия месец на миналата година поскъпване на годишна база е отчетено при яйцата – 29% и при фасула – 20%. Слаб ръст в диапазона 2-5 на сто се наблюдава при цената на олиото, маслото, кренвиршите, каймата, свинското и пилешкото месо. Спад на стойностите на годишна база в диапазона 5-13% е отчетен при захарта, лещата, ориза, кашкавала, скумрията и колбасите. Поевтиняване, спрямо същия месец на миналата година с 1-3% има при брашното и кравето сирене.
Тенденциите, които се наблюдават при движението на цените на зеленчуците, са нетипични за този месец от годината, посочват от ДКСБТ. През август цените на едро на полските и оранжерийните краставици са по-високи с 30-40%, на полските и оранжерийните домати с 4-5%. Поскъпване на месечна база с 11% има при картофите. Спад спрямо миналия месец е регистриран при зелените чушки с около 30 на сто, а цената на зрелия чесън е около нивото от юли.
През август цената на едро на гроздето пада средно с 43%, а на ябълките и дините с около 20-30%. Поскъпване през месеца има при лимоните – 16,5%, а цената на бананите е с 3 на сто по-ниска в сравнение с предишния месец.
С изключение на цената на зрелия чесън, цените на всички останали зеленчуци са по-високи спрямо същия месец на миналата година. Полските и оранжерийните домати са поскъпнали двойно – със 100%, а полските и оранжерийните краставици с около 70 на сто. Поскъпване на годишна база в интервала 4-7% има при зелените чушки и картофите. През август тази година на по-ниски цени се е търгувал зрелият чесън, като при него е отчетен спад на годишна база с 30 на сто. През това лято цените на ябълките и гроздето са малко по-ниски, с около 2-3 на сто в сравнение с миналото лято. Дините са поскъпнали на годишна база с 22 на сто, лимоните с 52 на сто, а бананите със 7%.

 

 

Публикувано от: novinata.bg