images

180-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата ще бъде отбелязана с участието на представителни военни подразделения

180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски ще бъде отбелязана на 17 и 18 юли 2017 г. в цялата страна с поредица от прояви с участието на представителни военни подразделения на Българската армия. Център на тържествата е родният град на Апостола – Карлово. На 18 юли от 21.00 ч на площад „Васил Левски“ ще се състои тържествен митинг (заря) с участието на военнослужещи от 61-ва механизирана бригада. На него ще присъства заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов.

Националният военен университет, който носи името на Васил Левски, е съорганизатор заедно с Община Велико Търново на поредица прояви. Събитията ще се състоят на 17 юли, в навечерието на рождената дата на Апостола, до неговия паметник на ул. „Васил Левски“. Заупокойна молитва ще отслужи Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий и ще бъде извършен военен ритуал по полагане на венци и цветя. От 21:00 ч пред Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ на тържествената проверка (заря) слово ще произнесе заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. 

От 20.00 ч на 17 юли с тържествен концерт в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“ в София ще бъде отбелязана 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата. Програмата на концерта включва малко познатата оратория-реквием „Васил Левски“ на Боян Икономов. 

На 18 юли Националният военноисторически музей (НВИМ) ще публикува за първи път на официалната си интернет страница архива за издирване гроба на Апостола на свободата. В него са събрани спомени и сведения за вероятното място на гроба на Левски, проучвания на различните хипотези за мястото на обесването му и гроба, както и анализ на автентичността на данните. В деня на рождението на Апостола – 18 юли входът за постоянната хронологична и външна експозиция на НВИМ ще е на половин цена, а гостите на музея ще могат да видят лични вещи на Апостола.

На 18 юли почетни караули от Военноморските сили, 68-ма бригада „Специални сили“ и Сухопътните войски ще участват във военни ритуали и тържествени мероприятия по поднасяне на венци и цветя в градовете Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Шумен, Плевен, Асеновград, Ловеч, Казанлък и други населени места.

Публикувано от: novinata.bg