Стара Загора сред регионите с най-бърз икономически растеж

Стара Загора ще е сред регионите с най-бърз икономически растеж в страната през следващите години. Това стана ясно по време на бизнес форум в града, организиран от Пощенска банка.

„Област Стара Загора е сред първите три по дял на квалифицираната работна сила, което предопределя и значително по-високия от средното коефициент на заетост сред трудоспособното население”, коментира икономистът Лъчезар Богданов от Industry Watch  цитиран от ECONOMY.bg – издание за бизнес, икономика и мениджмънт .

„Структурата на местната икономика все повече е доминирана от индустриални преработвателни предприятия. Разбира се, във време на криза има сегменти, които се движат надолу, но в региона на Стара Загора е съсредоточена 1/3 от заетостта в сектора енергетика от цялата страна, преработвателната промишленост, търговията, услугите за поддръжка се развиват толкова добре, че дори не са усетили кризата”, отбеляза Богданов.

Данните, представени по време на форума, сочат, че нетните приходи на фирмите в региона през 2012 са достигнали 11.4 млрд. лева спрямо 10.9 млрд. лева през 2011 и 9.5 млрд. лева през 2009. По сектори 36% от тези приходи идват от търговия, 25% от преработващата промишленост, 11% от енергетика и 8% от строителство.

До 2020 Стара Загора ще е сред регионите с най-бърз икономически растеж, наред със София, Варна, Бургас и Добрич. По данни на Националния статистически институт от инвестираните през 2011 в региона на Стара Загора 836 млн. лева 33% са били насочени към сектора на енергетиката, 21% към преработващата промишленост и 14% към земеделието.

Публикувано от: novinata.bg