Приеха на първо четене промени в Закона за енергетиката

Всички 104 гласували народни представители подкрепиха днес на първо четене промените в Закона за енергетиката. В гласуването не участваха депутатите от ГЕРБ. Промените предвиждат да се удължи с един месец периодът за определяне на цената на електроенергията (сега това се прави през юли), ДКЕВР ще може да използва нов метод за ценообразуване, при който да се отчитат само реално извършените разходи за електроенергията, когато има опасност за дебалансиране на енергийната система, Енергийния системен оператор да може да спира производствата, които могат да я дебалансират, такса „пренос” се поема от производителя на електроенергия, с промени в Закона за възобновяемите енергийни източници да се се даде възможност средствата от националния фонд, които се събират при продажба на квоти, да отиват за покриване на преференциалните цени, с които държавата поема ангажимента да доплаща производството на зелената енергия, топлофикациите няма да изкупуват по преференциарни цени енергията, която ползват за собствени нужди. Така отпада задължението на НЕК да изкупува ток от всички производители. Това ще става от най-евтините – АЕЦ „Козлодуй“и ТЕЦ „Марица-изток 2“. Когенерацията ще бъде изкупувана само, след като се задоволи потреблението от евтините източници.

Приети са на първо четене и промени и в Закона за възобновяемите енергийни източници. Според тях зелената добавка от такса „пренос“ трябва да отпадне, което ще позволи в много кратък период износът на електроенергия да се възстанови.

Павел Шопов от „Атака“ предложи незабавно преразглеждане на договорите с ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово” и „КонтурГлобал”, при които има нарушения. За търгове за студения резерв пък настоява депутатът от БСП Желю Бойчев.

От ДКЕВР вече заявиха, че ако бъдат приети поправките в законите за енергетиката и за ВЕИ е възможно поевтиняване на цената на тока за бита с до 5% през юли.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев, който е вносител на предложенията, предупреди депутатите, че „от днес ще започне сериозен натиск срещу вас законопроектът да бъде променян, ще започнат да ви обясняват как нещата трябва да останат по старому“ и ги призова да не се поддават.

 

 

Публикувано от: novinata.bg