Миньорите от „Подкрепа” са готови за протест

 Миньорският синдикат към КТ „Подкрепа” дава срок до 28 юни дни, в който правителството да промени поведението към тежкото състояние на въгледобива, се посочва в декларация, адресирана до председателя на Народното събрание, премиера и министъра на икономиката и енергетиката. Миньорите предупреждават, че „ако не се промени моделът на поведение на управляващата върхушка ще предприемем действия в защита на гражданските, социалните и синдикалните ни права, отстоявайки ги чрез протести, митинги и блокиране на пътища.”

„Въгледобивът в страната е пред фалит. Предприятията работят под критичния технологичен минимум, което води до съкращаване на персонала, невъзможност за изплащане на работните заплати и увеличаване риска за трудови злополуки. Това съчетано с неадекватните политически решения и абсолютно непрофесионални кадрови назначения на всички нива в енергетиката от страна на правителството е предпоставка за ликвидиране на въгледобива в България. Нека не забравяме, че енергийната независимост и национална сигурност се крепят точно на този въгледобив. Произведената от него ел.енергия е значително по-евтина от ВЕИ, но поради политически и законови интереси българските граждани плащат нереални цени на тока. За пореден път ДКЕВР като независима институция и регулатор на цената на ел.енергията продължава с манипулативни , несъгласувани и непрозрачни действия едностранно да определя цената на еленергията” се казва още в документа.

От синдиката припомнят, че новите управляващи са дошли с обещание за професионализъм, експертност и прозрачност, но две седмици по-късно става точно обратното – решенията и действията не се обсъждат нито със социалните партньори, нито с протестиращото гражданско общество.

Миньорите изразяват подкрепа за протестиращите, които искат справедливо и отговорно управление, и настояват за промяна на политическия модел.

Публикувано от: novinata.bg