ВМРО против проекта за Закон за детето

Да се оттегли проектът за Закон за детето и да се преразгледа съществуващата нормативна база – това искане представиха пред медиите в Стара Загора днес активисти на ВМРО и неправителствената организация „Национална мрежа на родителите“. По думите им документът противопоставя интересите на родителите и децата и е вреден за семействата в България.Проектът за закон за детето трябва да бъде оттеглен, защото е юридически абсурд, категоричен е координаторът на Национална мрежа на родителите Николай Денчев. Въвежда се т. нар. „анонимен донос“, което дава възможности за саморазправа на местните власти. Не една неправителствена организация е търсила информация кои са авторите на този проекто-закон, а при представянето му в началото на 2012 липсват задължителните мотиви и финансова обосновка. Въпреки въпросите към момента и представителите на
ВМРО не са получили повече яснота. Според Султана Петрова, председател на Националната женска организация на ВМРО само в два от общо 200 члена на проекта за Закона за детето се говори за права на родителите. Няма и формурировки какво представляват „добрите грижи“. Обстойно са регламентирани задълженията на родителите.
Около 6 са НПО, които се обявяват против проекта за Закон за детето. Те апелират към родителите първо да се информират какво е записано в документа. Очакваме МС да го внесе за разглеждане в НС, когато ще е твърде късно за реакция, каза още Николай Денчев.

Публикувано от: novinata.bg